Saturday, 30 June 2012

Kalau diberi peluang untuk travel, nak travel ke mana ye?

Kalau diberi peluang untuk travel, nak travel ke mana ye?

Ahha...cakap pasal travel, mesti nak travel tempat yang penuh taman-taman bunga dengan butterfly bermacam warna, kalau boleh tempat yang ada bukit-bukit hijau, air yang jernih boleh nampak segala batu-batu karang or ikan-ikan rainbow, nak makan atas cruise..nak tido hotel five star, tilam empuk, bantal gebu-gebu, pastu ade selimut tebal...Wahhh..indahnya dunia..wink wink^^




Kalau saya, saya pilih Turki sebagai destinasi percutian saya (skdr angan2..haha)
Sebab?
Sebab...suka hati saya la!
Takdelah....ade sebabnya.
Izinkan saya berkongsi pengalaman saya. (skema giler ayat)..-,-

Pada zaman dahulu....
haha..actually when i was 13 (Form 1)..saya travel ke Mekah and Madinah untuk mengerjakan umrah (rindunya..T_T )..dan telah ditakdirkan di suatu Subuh yang hening itu, di Madinah, seperti biasa kami satu family pergi ke Masjid An-Nabawi untuk solat berjemaah. Tetapi, kami terpaksa berpisah di masjid sebab my father of coz la kene pegi tempat solat lelaki and my mom tak boleh solat pulakkk. 

So, i and my little cute sister, hanya solat di perkarangan Masjid An-Nabawi itu, sambil diperhatikan oleh mama saya dari jauh. Jadi, as a kakak, saya kenelah jaga adik saya tu (^_^), bayangkan, kami dua beradik yang masih comel-comel lagi tu..hahah..terpaksa berpisah dengan parent dekat tempat yang tak kenal sesape. Bila pandang orang sekeliling, semua orang nampak jahat..scary!. Sekejap pandang belakang, cari my mom, sekejap lagi pandang belakang. Pastu ade tyme tu pandang belakang tak nampak pulak my mom kat situ, sebab terlindung dengan orang yang semakin ramai membanjiri perkarangan masjid (huuu..saya dapat rasa saya pijak lantai perkarangan masjid tu, sejuk je), hati resah, pastu nasib baikla nampak, tapi mama makin jauh dari kami. Adik pulak, asyik pegang saya . Dia diam je.

Syahdunya..

Dipendekkan cerita, setelah azan Subuh berkumandang, kami pon berdiri nak solat Subuh, saya hamparkan handkerchief yang kecik itu, dihadapan saya untuk dijadikan sejadah. Adik saya pun same. (comel tak kami?..^^). Sebelum kami pergi ke masjid, mama beri tiap seorang kami handkerchief sebab takde sejadah. huhu..
Then, lepas solat Subuh kami masih duduk di situ, tak berganjak pun. Orang disebelah kanan dan kiri kami pon begitu. Then, tetibe auntie sebelah kiri saya menegur. Lebih kurang beginilah conversation kami.

Auntie Turki    : Assalamualaik.

Me                  : Waalaikumsalam (nak tak nak senyum)

Auntie Turki   :  She is your daughter? (sambil menunjuk ke arah adik saya, adik saya pula menyorokkan wajahnya ke belakang saya)

Me                 : No, she is my sister.

Auntie Turki   : oo, she is very cute.

Me                 : ( senyum je)

Auntie Turki    : Where are you from?

Me                 : Malaysia.

Auntie Turki    : Go to Turki

Me                  : Insya Allah


Selepas itu, kami pun beredar dari situ, dan terus mendapatkan mama. Cerita ini, amat berkesan kepada saya sebab sampai sekarang saya masih ingat. Cuma , rupa auntie turki tu je yang dah lupa. Kalau boleh, saya nak jumpa balik dengan auntie tu but impossible la kan. Huhu ..Sebab itulah saya nak pergi Turki.^^

--------------------

Eh, bukan. Ni bukan Auntie Turki tu..^^



   

Tuesday, 26 June 2012

Ini Jalanku Part 2


"waaaaa, Jumaat, Sabtu, Ahad cuti. kamu pernah nampak ke cuti lame macam tu"

Sound like student who never get break, isn't it?..haha. By the way, memang kami rasa satu kepuasan yang teramat bila jadual kuliah kami loose seperti itu. Imagine, Isnin ade dua kelas sahaja, pukul 8 and 5, rasa macam takde kuliah je aritu. selasa, rabu and khamis agak pack and then Jumaat, No class at all! wahahaha..:D Seakan berada di sorga..

Boleh juga untuk dikatakan sem 2 ni, honeymoon season bagi kami. Plus, banyak subjek universiti pada sem ini. lagilah menjadi-jadi "belang" kami.  Habis sahaja kelas terus pergi Midvalley, every time habis sahaja conass mesti pergi celebrate. ^^ Heaven betul.

Walaucamanasekalipun, subjek U ni boleh tahan jugak susahnya. Assignment memanjang, kena buat praktikum lagi. Tension seketika. Tapi, tak adalah tension mana pon. Kalau nak diukur tahap ketensionan tu, 30% la maybe.

Book Fair, Midvalley berkali-kali, Jumpa Atikah Rohizan, Putra Mall mencari jubah, Kamal Bookstore depan HKL and Zoo Negara. 

Boleh kata antara tiga hari Jumaat, Sabtu, Ahad tu, salah satu hari mesti keluar. Bosan menghadap bilik tiga hari. Aktiviti terbesar bawah department kali in ialah Symposium. UM jadi tuan rumah. Penat, tapi best sebab dapat kenal dengan student U lain, and indirectly dapat rapat lagi dengan senior second year and third year.

Tak banyak rasanya untuk saya ceritakan mengenai sem 2 ini. Rasa macam sekejap sangat. Maybe sebab banyak sangat terbuang masa. Tak da pack macam sem 1 dulu. Walaupun subjek yang diambil tak banyak tetapi exam question boleh tahan susah jugak tau. Ntahla, rasa tak yakin dengan exam kali ini kalau nak di compare kan dengan exam sem 1 dulu. Anyway, saya dah buat yang terbaik dan mampu berdoa sahajalah, moga mendapat result yang cemerlang. Ya, saya setuju Ilmu bukan pada pointer, tetapi pointer itu adalah sebagai alat untuk kita conquer segala ilmu yang kita belajar itu.

----------------------------
The End


Ini Jalanku Part 1

Orbicularis oculi,

Orbicularis oris,

Gluteus maximus,

Gluteus minimus...

Hampir sahaja aku memuntahkan kembali perkataan-perkataan yang sudah di hadam di kepala ini lantaran ketidakserasiannya dengan kondisi aku sekarang ini. Mana taknya  muscle's face sahaja sudah berbelas-belas namanya, ini nak menghafal nama muscle from head to toe, plus belum lagi di tambah dengan nama-nama bones yang ntah apa-apa ntah. Ko gila ke apa na hafal semua ni?.. Dah la nama berbelit-belit lidah na menyebutnya, na menghafalnya lagila, memang  tak lekat kat kepala yang tak la berapa kuat memorinya ni...

Anatomy, Physiology, Microbiology, Cell biology, Lab Mathematics.

Wah! Ini memang academic package untuk first semester and first year student of Biomedical Science macam aku ni. Ni namanya course yang kaw- kaw punye menghafal except untuk student medic and dental. Itu memang tak boleh lawanla~  

Then, time lab practical , kami diajar how to handle machines especially spectrophotometre, respiratory-metre( haha..actually aku pun dah lupa apa nama betulnya, but anyway machine tu memang cool because betul-betul nampak macam hospital punye machine siap boleh wat graph lagi^^), how to make staining, Rat dissection( kesian betul tikus-tikus tu), and the most challenging part is to study the real muscle and bone of human from The Dead Body! Serious memang scary! pastu The Dead Body tu bukannya sempurna, ada yang da takde kaki, and then kitorang kene pulak pegang lungs, heart, intestine and diaphragm dia. Sejuk!

The most miracle part is that saya tak pengsan, pitam, or  perkataan yang seangkatan dengannya pun bila saya nampak The Dead Body tu. Kuat juga saya rupanya ^^.. Mula-mula tengok adela rasa berdebar sikit, sikit je la, tapi pastu cool je la~ maybe sebab masa tu ramai, so the feel of scary tu hilang terbang melayang-layang.. 

P-h-y-s-i-o-l-o-g-y

In the short form Physiology...haha.. Rase macam nak wat satu special entry je pasal Physiology ni coz banyak sangat ceritanya. In overall, yes, this subject is really really awesome, I like it! The study of how our body functioning. Subhanallah! It's really miracle especially when it's come into neurone and heart. It's too complicated but amazing. But, here the problem goes, each time when the question ask how the heart function? Which one is sympathetic and which one are parasympathetic, they make me blur, and then as usual i failed to answer correctly. How sad~ The major problem is i can't link what lecturer's teach and it's application. Yeah, University style of teaching, lecturers just teach the theory and concept of something, and then, in the real exam, only 30% of what lecturers have taught come out, the rest? It's application!
 
"There are three ways on how substance can pass through the cell. Diffusion, Symport, and Antiport" the theory.
"Explain why porridge is healthier or more nutritious when we add some more salt compare with less salt?" the question.

See the different? haihh.. Yeah, Physiology make me sick~ 
Indeed, study is not easy, In Islam it's called "Jihad", and i remember one of the hadith mentioned that whoever takes a way to study or to learn, Allah make his way easier to Jannah. MashaAllah! How big the reward given to whom that study lillahitaala. There is no easy way to success until we face all the failures with sabr and tawakal. Agree? :)

And alhamdulillah, saya lulus all of the subjects even not straight A's, at least i not repeat. Physiology = C!

Inilah perjuangan sepanjang peng-study-an saya sepanjang sem 1. Satu kondisi yang masih membara semangat perjuangan untuk menuntut ilmu  walaupun ada ketikanya hampir putus asa. Semoga perjuangan ini  semakin success untuk sem yang seterusnya. Aamiin~

---------------------------------------
to be continued, InsyaAllah^^

Coincidentally, terjumpa gambar ni , tema program JUMP.


 



Monday, 25 June 2012

This is Our Victory

Bismillahirrahmanirrahim..^^


Alhamdulillah....walhamdulillah....thummalhamdulillah ala kull nikmah..nikmah sihhah, wa hayatina  wa ala kulli hal..
Wa ana huna ibtisam ala intisoor Dr. Mursi li yakuunu raaisul bilaad Misr. Syukru alallah.. Mabruk keatas rakyat mesir kerana doa mereka terkabul..Mabruk sekali lagi...Terasa ingin sekali bersama mereka menikmati kegembiraan kemenangan Ikhwan Muslimin dalam merampas tampuk pemerintahan negara daripada cengkaman kafir. Ya, memang kemenangan ini bukanlah segala-galanya tetapi ia menjadi satu titik atau tanda atas kepimpinan Muslim keseluruhannya dan seterusnya menjadi pendorong untuk umat Islam mengorak langkah membentuk Daulah Islamiah. Insya Allah. Agaknya bagaimana reaksi Yahudi ea?..Frankly, suka untuk saya bayangkan wajah mereka...wahahaha..

                                                             

"Presiden Mesir bukan seorang ulama tetapi jurutera yang bertakwa"
~Ustaz Wan Ji~

"Apa yang kita boleh belajar daripada Dr Morsi ketika dia naik menjadi pemimpin ialah, dia berkata:
 "sekiranya aku tidak mentaati Allah SWT, dan gagal memenuhi janji-janjiku, maka janganlah mentaati aku."

Tetapi dia tidak sesekali berkata:

"walau harta kamu diambil secara zalim, dipukul tanpa sebab munasabah, dan aku melakukan kezaliman-kezaliman serta meninggalkan Allah SWT, tetaplah kamu mentaati aku. Kerana aku pemimpin kamu."
------------------
Kita Alhamdulillah sudah ada Turki, sudah ada  Tunisia, kini menyusul pula Mesir, InsyaAllah. Sepatutnya ini menjadi motivasi kita. Gencarkan lagi semangat dan usaha. InsyaAllah, esok adalah hari untuk Islam, dan semestinya hari untuk kita!

Ini bukan loceng rehat,

Ini gendang perjuangan!
^^
                                                                    ~Hilal Asyraf~

"Alhamdulillah! Allahu Akbar! Morsi wins! May Allah bless Egypt and make the victory infectious around the globe"       
                                                    ~Hasrizal Abdul Jamil~

"Today in Egypt, the Red sea has opened again. Now we just have to make sure not to go back to worshipping the calf"
                                                              ~Yasmin Mogahed~

Thursday, 7 June 2012

Nota Cinta


Ya Allah...
bagaimana inginku mengadu kepada-Mu,
sedangkan semuanya tidak pernah
tersembunyi dari-Mu,
bagaimana inginku jelaskan segala urusanku,
sedangkan segala-galanya datang dari-Mu...
Malu  mengenangkan dosa-dosaku terhadap-Mu,
seakan lebih banyak dari pepasiran pantai..

Maka Ya Allah,
 janganlah Kau biarkan nasibku ditentukan oleh diriku sendiri
walaupun sekelip mata..

Fight The Time


Allah. Allah. Allah...Saya tak tahu nak cakap ape. Susah untuk saya huraikan apa yang saya rasa hari ini. Perasaan bercampur-baur dalam dada ni sampai merebak ke seluruh badan ..especially my head and my brain.. Arghhh..sakit sangat..semua ni gara-gara exam hari ini. Walaupun nampak simple tetapi saya rasa saya sedang mengejar masa. Sesak nafas. Berpeluh-peluh. Mind's War!  Two hours menunduk menatap kertas soalan yang tak faham apa-apa mulanya. Time tu saya tak fikir apa-apa melainkan apa yang saya mahu tulis dengan Allah. Walaupun dikelilingi dengan kawan-kawan, keadaan sepertinya hanya ada saya seorang dengan Dia. Lastly, saya jawab apa yang saya ingat dan saya mampu. Thinking! Mampukah saya untuk mencapai objektif saya sem ini?.. seakan harapan itu tiada!..Mungkin, Allah tidak izinkan lagi untuk saya mencapainya. Mungkin next time, bila masanya betul.  Ye, bila masanya betul...



Apa-apa pun, saya hanya berdoa dengan Dia Yang Maha Berkuasa agar saya sentiasa berada dalam rahmat-Nya dan jangan pernah tinggalkan saya.. *saya rasa macam na nangis sangat-sangat tapi tak mampu sebab saya takut saya akan lemah. Ya Allah, andainya ini merupakan ujian-Mu , aku harapkan Kau untuk beri aku kekuatan mengharungi ujian ini, dan aku mengharapkan kebaikan untukku sekalipun bukan pada hari ini, tetapi di kemudian hari bila aku betul-betul memerlukannya  Ya Allah. Hasbunallah wa ni'mal wakiil, wa la haula wala quwwata Illa Billah. Cukuplah Allah bagiku dan tiada yang kuat melainkan kekuatannya.. Allahu Akbar!