Skip to main content

Posts

Showing posts from June, 2012

Kalau diberi peluang untuk travel, nak travel ke mana ye?

Kalau diberi peluang untuk travel, nak travel ke mana ye?

Ahha...cakap pasal travel, mesti nak travel tempat yang penuh taman-taman bunga dengan butterfly bermacam warna, kalau boleh tempat yang ada bukit-bukit hijau, air yang jernih boleh nampak segala batu-batu karang or ikan-ikan rainbow, nak makan atas cruise..nak tido hotel five star, tilam empuk, bantal gebu-gebu, pastu ade selimut tebal...Wahhh..indahnya dunia..wink wink^^



Kalau saya, saya pilih Turki sebagai destinasi percutian saya (skdr angan2..haha) Sebab? Sebab...suka hati saya la! Takdelah....ade sebabnya. Izinkan saya berkongsi pengalaman saya. (skema giler ayat)..-,-
Pada zaman dahulu.... haha..actually when i was 13 (Form 1)..saya travel ke Mekah and Madinah untuk mengerjakan umrah (rindunya..T_T )..dan telah ditakdirkan di suatu Subuh yang hening itu, di Madinah, seperti biasa kami satu family pergi ke Masjid An-Nabawi untuk solat berjemaah. Tetapi, kami terpaksa berpisah di masjid sebab my father of coz la kene pegi …

Ini Jalanku Part 2

"waaaaa, Jumaat, Sabtu, Ahad cuti. kamu pernah nampak ke cuti lame macam tu"

Sound like student who never get break, isn't it?..haha. By the way, memang kami rasa satu kepuasan yang teramat bila jadual kuliah kami loose seperti itu. Imagine, Isnin ade dua kelas sahaja, pukul 8 and 5, rasa macam takde kuliah je aritu. selasa, rabu and khamis agak pack and then Jumaat, No class at all! wahahaha..:D Seakan berada di sorga..
Boleh juga untuk dikatakan sem 2 ni, honeymoon season bagi kami. Plus, banyak subjek universiti pada sem ini. lagilah menjadi-jadi "belang" kami.  Habis sahaja kelas terus pergi Midvalley, every time habis sahaja conass mesti pergi celebrate. ^^ Heaven betul.
Walaucamanasekalipun, subjek U ni boleh tahan jugak susahnya. Assignment memanjang, kena buat praktikum lagi. Tension seketika. Tapi, tak adalah tension mana pon. Kalau nak diukur tahap ketensionan tu, 30% la maybe.
Book Fair, Midvalley berkali-kali, Jumpa Atikah Rohizan, Putra Mall menca…

Ini Jalanku Part 1

Orbicularis oculi,
Orbicularis oris,
Gluteus maximus,
Gluteus minimus...
Hampir sahaja aku memuntahkan kembali perkataan-perkataan yang sudah di hadam di kepala ini lantaran ketidakserasiannya dengan kondisi aku sekarang ini. Mana taknya  muscle's face sahaja sudah berbelas-belas namanya, ini nak menghafal nama muscle from head to toe, plus belum lagi di tambah dengan nama-nama bones yang ntah apa-apa ntah. Ko gila ke apa na hafal semua ni?.. Dah la nama berbelit-belit lidah na menyebutnya, na menghafalnya lagila, memang  tak lekat kat kepala yang tak la berapa kuat memorinya ni...
Anatomy, Physiology, Microbiology, Cell biology, Lab Mathematics.
Wah! Ini memang academic package untuk first semester and first year student of Biomedical Science macam aku ni. Ni namanya course yang kaw- kaw punye menghafal except untuk student medic and dental. Itu memang tak boleh lawanla~  
Then, time lab practical , kami diajar how to handle machines especially spectrophotometre, respiratory-metr…

This is Our Victory

Bismillahirrahmanirrahim..^^

Alhamdulillah....walhamdulillah....thummalhamdulillah ala kull nikmah..nikmah sihhah, wa hayatina  wa ala kulli hal.. Wa ana huna ibtisam ala intisoor Dr. Mursi li yakuunu raaisul bilaad Misr. Syukru alallah.. Mabruk keatas rakyat mesir kerana doa mereka terkabul..Mabruk sekali lagi...Terasa ingin sekali bersama mereka menikmati kegembiraan kemenangan Ikhwan Muslimin dalam merampas tampuk pemerintahan negara daripada cengkaman kafir. Ya, memang kemenangan ini bukanlah segala-galanya tetapi ia menjadi satu titik atau tanda atas kepimpinan Muslim keseluruhannya dan seterusnya menjadi pendorong untuk umat Islam mengorak langkah membentuk Daulah Islamiah. Insya Allah. Agaknya bagaimana reaksi Yahudi ea?..Frankly, suka untuk saya bayangkan wajah mereka...wahahaha..


"Presiden Mesir bukan seorang ulama tetapi jurutera yang bertakwa" ~Ustaz Wan Ji~
"Apa yang kita boleh belajar daripada Dr Morsi ketika dia naik menjadi pemimpin ialah, dia berkata:  &q…

Nota Cinta

Ya Allah... bagaimana inginku mengadu kepada-Mu, sedangkan semuanya tidak pernah tersembunyi dari-Mu, bagaimana inginku jelaskan segala urusanku, sedangkan segala-galanya datang dari-Mu... Malu  mengenangkan dosa-dosaku terhadap-Mu, seakan lebih banyak dari pepasiran pantai..
Maka Ya Allah,  janganlah Kau biarkan nasibku ditentukan oleh diriku sendiri walaupun sekelip mata..

Fight The Time

Allah. Allah. Allah...Saya tak tahu nak cakap ape. Susah untuk saya huraikan apa yang saya rasa hari ini. Perasaan bercampur-baur dalam dada ni sampai merebak ke seluruh badan ..especially my head and my brain.. Arghhh..sakit sangat..semua ni gara-gara exam hari ini. Walaupun nampak simple tetapi saya rasa saya sedang mengejar masa. Sesak nafas. Berpeluh-peluh. Mind's War!  Two hours menunduk menatap kertas soalan yang tak faham apa-apa mulanya. Time tu saya tak fikir apa-apa melainkan apa yang saya mahu tulis dengan Allah. Walaupun dikelilingi dengan kawan-kawan, keadaan sepertinya hanya ada saya seorang dengan Dia. Lastly, saya jawab apa yang saya ingat dan saya mampu. Thinking! Mampukah saya untuk mencapai objektif saya sem ini?.. seakan harapan itu tiada!..Mungkin, Allah tidak izinkan lagi untuk saya mencapainya. Mungkin next time, bila masanya betul.  Ye, bila masanya betul...



Apa-apa pun, saya hanya berdoa dengan Dia Yang Maha Berkuasa agar saya sentiasa berada dalam rahmat…