Skip to main content

Posts

Showing posts from August, 2012

WALAUPUN ANDA REDAH LAUTAN API

Anda bosan?

Tak tahu nak buat apa?

Atau mungkin anda penat, frust, fed up dengan rutin seharian?

Blink. blink. blink.

Jom kita nyanyi dengan  kuat dan penuh semangat!..Eheh.

Threeeee...four!

Iman adalah mutiara di dalam hati manusia yang meyakini Allah Yang Maha Esa Maha Kuasa
Tanpamu iman bagaimanalah merasa diri hamba padaNya tanpamu iman bagaimanalah menjadi hamba Allah yang bertaqwa
Iman tak dapat diwarisi dari seorang ayah yang bertaqwa ia tak dapat dijual beli ia tiada ditepian pantai
Walau apapun caranya jua engkau mendaki gunung yang tinggi engkau merentas lautan api namun tak dapat jua dimiliki jika tidak kembali pada Allah.

Whoaaaaaa..sedaplah suara awak! Pandai awak nyanyi. XD
 The most melodious voice is the voice that comes out from your truly heart.  ::@Shaylasays::
 Kalau awak nyanyi tanpa hayati lirik lagu ni, maksudnya suara awak belum cukup sedap lagitu. :D
IMAN. satu perkara yang sangat berharga bagi seorang muslim. Adanya iman, manusia dapat rasa adanya Tuhan, adanya…

Dah Banyak Kali Saya Cakap

Ada beza antara kaca dan permata. Cewahh, tetibe je. Ye, betul! dua-duanya nampak serupa, tapi kalau kita perhati dan teliti dengan bantuan lens ataupun mikroskop 40x magnifier, 100x, kalau tak nampak jugak, mintak sikit minyak masak mak awak kat dapur tu, letak sikit kat slide awak tu..Eheh, pasti kita nampak ada perbezaannya. Yang permata, nampak berkilau-kilau tapi yang kaca , ianya pudar, kosong.
Tapiiiii, ini bukan hikayat kaca mahupun permata. Jauh sekali mengenai lens ataupun mikroskop. Cumanya, acapkali makhluk yang bergelar manusia suka menghakimi manusia yang lain. 
Situasi semasa solat jemaah.
A:  awak sekolah agama ea dulu?
B: a'ah
A: awakla jadi imam.
B: huh?
Kenapa selalu sahaja budak yang memegang title "sekolah agama" di anggap lebih  alim berbanding dengan yang tidak sekolah agama? Padahal sama je , sama-sama belajar fardhu ain.  Cuma, ada la kelebihan sedikit pada budak "sekolah agama" sebab diorang ambil Sijil Menengah Agama (SMA). Mereka ken…

Raye Lagi..weeeeeeeeeee

Raya lagi!!!!...weeeeeeee
Hari tu, saya pergi beraya.  Malam.  Naik motor.  Mama bawak.  Pandang atas.  Ada banyak bintang.  Rasa macam nak nyanyi lagu Yuna.
 "Oh Bulan,  Yang melayan diriku lagi Pabila air mata membasahi pipi..." 
Errr..lirik dah tak ada kene mengena. Senyum je. Rasa best sangat. Dah la angin sejuk. Rasa macam dalam kapal Titanic plak. Pejam mata.
"Every night in my dream i see you i feel you that is how i know you ,go on"
Err, tetibe jadi Celine Dion plak. Then, tetibe entah macam mana, satu lintasan bertandang di hati.
" Hang tu, syok sangat tengok bintang, siap dok pejam mata rasa sejuknya angin. Hang ingat, hang ni layak ke dok bumi Tuhan ni?. Dah la amal tak banyak mana. Semuanya Tuhan bagi free, hang bukan nak kenang budi pon"
Fuhhh. Sentap. Senyuman dibibir bergaris lurus. Padam. Panas.  Insaf rasa. Malu pun ada. Tak layak kot. Apa awak rasa bila pergi rumah orang yang tak diundang. pastu makan kat umah orang tu sampai buntal. wat sampa…

Eid & Fitri Datang Beraye

Indahnya sungguh di hari raya,
ramainya orang bersuka ria..

First of all, SELAMAT HARI RAYA EIDULFITRI untuk semua rakan-rakan, teman, teman, makcik-makcik, pakcik-pakcik, adik-adik, kakak-kakak dan all muslims in the world. ^^
Sudah sebulan berpuasa, tibalah hari kemenangan menyambut ketibaan Yang Berhormat eidul dan fitri pada 1 syawal yang lalu. Bunyi mercun sana sini, bunyi meriam menggegar alam. Tak serik-serik diorang ni maen. Tapi kalau takde bunyi2an tu, rase tak meriah pulak kan..err..yang penting, saya tak men..haha.
Sebak. Itu yang saya rase pada pagi 1 syawal tu. Sebab? ntahla. Bila dah salam dan bermaaf-maafan dengan adik beradik saya yang ramai tu, bolehlah tahan lagi. Tapi sampai je nak cium dan peluk  mama. Hadoiiiii, rasa sebak kat dada, rasa susah sangat nak bernafas. Bukan sebab saya sakit dada, tapi nak menahan jangan keluar the white pearls  from my eyes. Eheh. Ingatkan dapatla pingat juara bertahan, last2, jatuh jugak white pearls tu. hadoii, yang lagi malu, ade …

Cherry Blossom !

Pictures do paint thousand unsaid words. Agree? Sometimes , we can't describe something with words, it stuck in our heart and mind. I don't know, why i love these pictures. Cherry Blossom. Have you ever heard that name? Japanese called them sakura, but Korean know them as Cherry Blossom. Beauty!

Seek happiness in one of three things, in the recitation of the Qur'an, in the remembrance of Allah, and in prayer. If you do not find happiness in one of these matters, then know that the door to happiness has been shut for you. ~Hasan Al-Basri~

The moment we will truly realise that everything happen by the will of Almighty Allah, all our worries will begin fade away.

Invite mankind to the way of your Lord with wisdom and beautiful preaching, and argue with them in ways that are best and most gracious. [16:125]

The Prophet (peace and blessing be upon him) said : " (The essence of) Religion is (offering sincere) advice" [Muslim]

Ramadhan just only few days left. Salam Eid Mub…

Destination

Menyingkap tirai hati mengintai keampunan di halaman subur rahmat-Mu Tuhan tiap jejak nan bertapak debu kejahilan akan ku jirus dengan madu keimanan
SesungguhNya Allah mengasihi orang-orang yang banyak bertaubat, dan mengasihi orang-orang yang sentiasa mensucikan diri. (Surah al-Baqarah 2:222)
Tak ternilai air mata dengan permata yang bisa memadamkan api neraka andai benar mengalir  dari nasuha nurani takkan berpaling pada palsu duniawi
 Akan didatangkan seorang hamba pada hari kiamat nanti, dan sangat beratlah timbangan kejahatannya, dan telah diperintahkan untuk dimasukkan ke dalam neraka. Maka salah satu daripada rambut-rambut matanya berkata, “Wahai Tuhanku, Rasul Engkau Nabi Muhammad S.A.W telah bersabda, barang siapa yang menangis kerana takut kepada Allah S.W.T, maka Allah mengharamkan matanya itu ke neraka dan sesungguhnya aku menangis karena amat takut kepada-Mu.”

Destinasi cinta yang ku cari sebenarnya terlalu hampir hanya kabur kerana dosa di dalam hati
Dan apabila hamba-hamb…

Ketuk-Ketuk Ramadhan

Di suatu pagi yang hening, matahari malu-malu menampakkan wajahnya, sang burung berkicau riang tanda permulaan hari yang baru mula mencari rezeki, kelihatan semut-semut hitam juga mula keluar dari sarang, berbaris bagaikan satu tali yang panjang menuju entah ke mana. Dari jauh, pokok-pokok menghijau seluas mata memandang. Senyum. Tanda syukur, hari ini aku masih bisa menghirup udara yang dikurniakan Tuhan.
Kedengaran bunyi motor dan kereta silih berganti dari jalan raya, ada yang menghantar anak ke sekolah, masing-masing dengan urusan sendiri. Ada yang pergi keluar bekerja mencari rezeki, mungkin juga meneruskan pekerjaan semalam yang masih berbaki. Memang benar, rezeki Tuhan memang luas. Sang pencipta , Ar-Rahman Yang Maha Pemurah melimpahkan rezekinya kepada semua makhluk-Nya, hatta, sekecil-kecil cacing-cacing di tanah hingga sebesar-besar ikan paus di lautan sudah ditentukan rezekinya. Azim. 
Ok, terima kasih kerana membaca intro..^^ 
Masuk point yang sebenarnya, ramadhan dah ham…

Awak, Terima Kasih.

Dah 20 tahun hidup..Alhamdulillah. tapi tak tahulah amalan untuk dibawa ke alam lain cukup dengan 20 tahun hidup..:( makin pendek usia yang berbaki, mungkin tak lama lagi. Kalau dibandingkan dengan umur Nabi Muhammad 63 tahun, ada lagi 43 tahun  usia yang tinggal, itupun kalau sempat hidup sampai umur 63 tahun.
 Hari lahir memberikan saya sedikit sahaja sebab untuk saya gembira, tapi cukup banyak untuk buat saya sedih.  Terima kasih banyak-banyak untuk mereka yang sudi mendoakan saya..Macehhh..macehh. Antara beberapa mesej yang berjaya membuat saya terdiam, bermakna dan bagi saya penuh erti.

1. happy birthday syai. u r now officially 20!

2. syai!!♥ eid milad! sanah helwah, sahabat! semoga ceria selalu, dan semoga amalan meningkat seiring dgn umur~ :D

3. Ya Allah, semakin jauh langkah umurnya meniti hari, ku pohon hidayah Mu, moga di hari lahir sahabat ku ini, Kau berkatilah umurnya, dan izinkan dia semakin dekat dengan redha Mu. ameen. 
*Sanah Helwah Shayla Felisa :)

4. Salam Syai. Selama…

The Night of Al-Qadr

Ramadhan semakin meninggalkan kita.

Penghujung ramadhan, pembebasan dari api neraka.

Juga malam yang merupakan The Night of Al-Qadr.

Bertemukah kita dengannya?

bertemukah kita dengannya lagi untuk tahun yang mendatang?

Aishah Radiallahu anha pernah bertanya: Ya Rasulullah, sekiranya ak bertemu dengan Lailatul qadr, apa yang aku harus ucapkan wahai Rasulullullah? Nabi bersabda: katalah, Allahumma innaka afuwwun tuhibbul afwa fa'fu 'anna.



Malam lailatul qadr itu, Allah hadirkan rasa aman, rasa ketenangan untuk semua hamba-hambanya yang beribadah pada malam itu.


Jika Lailatul Qadar Milikku, Ku Sujud Syukur Di hadapan Tuhanku, Menangis Memohon Kehidupan Indah Buatku, Agar Menjadi Hamba Allah Yang Setia Selalu,
 Jika Ramadhan Ini Terakhir Buatku, Maka Selayaknya Aku Merendah Diri Pada Kholiqku, Pada-Nya Ku Merintih Mengadu Tanpa Malu, Agar Husnul Khatimah Di Akhir Hidupku

:')

Great mind discuss idea. Average mind discuss event. Small mind discuss people ~E.Roosevelt~
Everything designed to be learnt.
The sun shine with grace. Birds pray for a blissful day. Wakes men up with faith.
Nights display the star. Teach the soul to think of Him. Bring home calm and peace.



Q & A

Kenapa aku diuji?

Do men think that they will be left alone on saying, "We believe", and that they will not be tested? (AL-Ankabut, 29:2) We did test those before them, and Allah will certainly know those who are true from those who are false. (Al-ankabut , 29:3)
Kenapa aku tidak dapat apa yang aku idamkan?
Fighting is prescribed for you, and ye dislike it. But it is possible that ye dislike a thing which is good for you, and that ye love a thing which is bad for you. But Allah knoweth, and ye know not. (Al-Baqarah, 2:216)
Kenapa ujian seberat ini?
On no soul doth Allah Place a burden greater than it can bear. It gets every good that it earns, and it suffers every ill that it earns. (Pray:) "Our Lord! Condemn us not if we forget or fall into error; our Lord! Lay not on us a burden Like that which Thou didst lay on those before us; Our Lord! Lay not on us a burden greater than we have strength to bear. Blot out our sins, and grant us forgiveness. Have mercy on us. Thou art our Pr…

Pernah tak anda bercita-cita?

Pernah tak anda bercita-cita?
Bercita apa-apa sahaja.
Saya pernah bercita-cita mahu join Pertubuhan Mercy, membantu golongan yang kurang bernasib baik, membantu mangsa-mangsa peperangan, bencana alam mahupun mangsa wabak. Pergi ke tempat-tempat berkenaan untuk mencari pengalaman baru, kenal dengan budaya masyarakat luar. Dan ini menjadi sebab mengapa saya memilih bidang yang saya ceburi sekarang .
Pernah juga saya bercita-cita untuk membina satu perniagaan makanan halal untuk membantu orang-orang yang sebangsa dan seagama dengan saya sebab sekarang ini semakin banyak makanan-makanan yang meragukan status halalnya.
Ada satu temu bual dalam rancangan Assalamualaikum yang menemu bual wakil Syarikat Islam di China yang mengusahakan gelatin halal. Dan untuk pengetahuan anda, gelatin untuk meremajakan wajah, kulit dan juga yang terdapat dalam medicine bukan semuanya halal. Dan saya amat mengagumi syarikat tersebut kerana berjaya menghasilkan gelatin halal untuk muslim khususnya. 
Dan apabi…

AdaMu

Merenung ke luar jendela
Melihat kebesarannya
Mensyukuri segala nikmat
Yang dikurniakan di dunia Kau berikan ku kekuatan
Tuk berpegang pada jalan
Walau penuh dengan cabaran
Ku tahu ku adaMu Tuhan

Malam tadi saya tengok Semanis Kurma kembali bermahabbah..eh..haha Ustazah bahyah dan suaminya serta ahli panel Ustaz Ziaulhaq (klu xsilap) ngan adik Asyraf. sedap betul adik Asyraf tu mengaji, terpana daku seketika..hahah
Antara pengisian yang dapat saya cedok ialah tiap kali bulan Ramadhan Jibril akan meyemak bacaan AlQuran Rasulullah. Sebelum ni dah pernah dengar dah citer ni tapi macam tak masuk dalam hati an. Bila dengar balik baru dapat rasa keistimewaan2 bulan ramadhan ni.






Sedangkan Rasulullah sebagai Nabi pun disemak bacaan Alqurannya oleh jibril, apetah lagi kita umatnya?
Sedangkan Rasulullah yang sudah hafal Alquran pun disemak bacaannya oleh jibril, apetah lagi kita?
Yang penting tajwid kene betul. jangan nak cepat abih 30 juzuk sahaja tapi tajwid ntah kemana.  (betul2 mengetuk kepala saya)
Kita m…

Nama-Nama yang Baik

Al-aaan nasyidu Asmaul Husna bi quwwati wama'an.. wahid, ithnain, thalatha... (sekarang, kita sama-sama menasyidkan Asmaul Husna dengan kuat dan bersama-sama.. satu, dua, tiga)
Nas'aluka ya manhuawwalllahullazi.......




Wahhh, rindunya dengan Sekolah ku Surgaku..^^ tiap-tiap pagi kene beratur kat tapak perhimpunan, menasyidkan Asmaulhusna, diberi sedikit tazkirah ringkas sebelum masuk ke kelas...rutin setiap pagi.



kalau dulu, tiap-tiap pagi sebut nama-nama Allah ni, tapi dah abih sekolah jarang dah nak sebut. Padahal ingat nama-nama Allah ni dan menghayatinya je dah boleh masuk Syurga.

Dari Abu Huraira R.A.: Nabi saw. bersabda: "Allah itu memiliki sembilan puluh sembilan nama yang bagus. Barang siapa yang mampu menghafalnya, maka dia akan masuk syurga. Sesungguhnya Allah itu ganjil [esa] dan Dia menyukai [bilangan] yang ganjil." - Sahih Bukhari[1]


1 al-Rahman الرحمن Maha Pengasih 2 al-Rahim الرحيم Maha Penyayang 3 al-Malik الملك Maha Merajai/Memerintah 4 al-Q…

Lembut Bukan Lelaki

Ohayo !!
Pagi !!
Sobahul khair!!
Bangun sahur tak pagi tadi? Saya sahur sorang-sorang je pagi tadi, forever alone betul. haha.
Haihhh, pagi 12 Ramadhan ni saya rasa sedih sikit. Sebab kene tegur ngan Inche Abah, tegur + marah-maah sikit.
'Menutup pintu tu pelan-pelan. Awak tu perempuan. Perempuan lembut, bukan kasar!'
Macam ni lah makna teguran tu selepas di translate dari bahasa banjar ke bahasa Melayu. Err, tak nampak sangat elemen garangnye bila saya tulis. Huhu.
Persoalannya, tak cukup lembut ke saya ni?
Kalau tyme sekolah dulu, beerbelas-belas orang jugakla termasuklah cikgu yang kata saya ni lembut. Sampai saya naik muak + muntah dengar semua all the girly-girly things. Pernah saya marah sorang kawan saya ni sebab mengajuk saya. Masalahnye, saya marah pun diorang gelak, sebab katanya saya marah tapi tak marah.
Kat matrik pulak saya menyebabkan beberapa kawan saya terpana melihat kelembutan saya menyapu sampah di bilik (yekk, apesal saya pulak yang nak muntah. Jangan nak…