Sunday, 15 December 2013

Bukan Setakat Perihal Hati dan Perasaan


Rasa terpanggil untuk tulis entry berkaitan tajuk ni.

Sekarang dah musim orang kawen. Sepupu ramai dah kawen, sepupu belah mama, dan hari ni sepupu belah abah kawen. Sampai hati tak ajak aku gi kenduri. T_T. Kawan sekolah rendah, kawan sekolah menengah, kawan matrik, senior sendiri bahkan coursemate sendiri pon bakal kawen tahun depan. Wahhhh, tahniah, tahniah diucapkan. 


Makanya, hangatlah tajuk ini diperbualkan di dalam kelas, di food junction, bersama jiran bilik sebelah. Lagi-lagi yang dok berjiran satu floor kan. Lagi lah hangat topik tu untuk di kupas-kupas bak memasak pop-corn yang meletup-letup. Sana-sini tajuk kawen, kursus kawen pon semakin berleluasa sekarang ni. Hati memasing berbunga-bunga. Dalam hati ada taman la katakan. Aku tidak menyalahkan soal itu. Bende tu fitrah. Semua orang akan rasa kot. Dia datang sendiri. 

Tapi,


Bagi pandangan aku. Aku ulang sekali lagi " Bagi pandangan aku" ianya salah kalau ia dibincangkan terlalu kerap, sampai menimbulkan pelbagai prasangka yang buruk-buruk. Aku muak kalau dengar topik ni berjam-jam dari pagi sampai petang, dari petang ke malam, kekadang tu sampai tak tidur malam sembang pasal bende ni. Keterlaluan. Memasing nak cari calon sendiri, memasing na cerita ape criteria2 yang di cari. Gossip sana sini. 

Cuba cari tajuk lain, tajuk yang lebih kepada untuk membangunkan nilai diri, meningkatkan tarbiah diri. Aku rasa tu lebih perlu untuk di bincangkan. Jangan terlalu terbuai dengan cinta dunia, dengan cinta angan-angan. Kita muda, ada peranan dan tanggunjawab yang lebih besar daripada soal cinta yang tak berkesudahan tu. 

Aku malu. Malu diri tak solehah mengimpikan si dia yang soleh. Malu diri yang tak seberapa adanya ilmu ni mengimpikan si dia yang serba cukup. Malu dengan diri yang tak seberapa cantik akhlaknya ini mengimpikan si dia yang sempurna akhlaknya. 

"Expect Ali when you are Fatimah"
-Dr Fadila, The Legacy-

so the vice versa is 

"Don't expect Ali when you are not yet Fatimah"

Kalau nak bincang soal kawen secara serius, bagi aku, tak perlu nak gosip2, tak perlu nak berperasangka yang macam-macam. Buang masa!. Baik perbetulkan diri. Cari ilmu sebanyak dan semampu yang boleh. Tambah ilmu, amalan. Yang basic apatah lagi. Kene jaga. Dan of course perbanyakkan doa. Make a tight bond with Him. 

Soal kawen bukan kontrak dua tiga tahun. Ianya kontrak seumur hidup dan juga sampai ke alam selepas mati. Kita mahu bawa masjid ini sampai syurga, bukan takat lima, enam tahun, pastu cerai. No!. So, ia perlukan persediaan yang serba cukup.

For women especially, akhlakmu menentukan nasib si dia. Sama ada syurga atau neraka. Isn't a heavy task for us? Kaulah yang bakal menegur si dia, kala alpanya dia akan suruhan Tuhan. Kaulah yang sepatutnya mencorakkan dan membentuk khalifah-khalifah untuk masa hadapan. Isn't a heavy task for us? So, sekali lagi untuk ditekankan, yang persediaan itu amat amatlah penting.

So, stop gossiping. Please!
Semua dah besar kan? Boleh pikir sendiri.



Am I wrong?.. Sorry, if my opinions hurt you.



#Kahwin bukan setakat perihal hati dan perasaan.


 




Loss of Sensation

Meniti penghujung sem 1, 3 year student ni banyak ceritanya. Kadang tak tahu bagaimana mahu meluahkan. Semuanya tersimpan dalam rasa, semuanya tersimpan dalam emosi dan fikiran. Dengan conass dan test yang tak berkesudahan setiap minggu, homework yang juga tak putus-putus, ditambah lagi dengan keadaan emosi yang tak menentu. Homesick terutamanya. 

Cuti haritu pun tak macam cuti, sampaikan tengok tv dengan family pun kene bawak meja study sekali nak siapkan homework. Sebab semua kata homework kene hantar hari isnin , tup tup, kene hantar 2 minggu lepas tu rupanya. What the.......  Aku rasa tak berbaloi cuti aku, dahlah susah nak balik. Keluar? Aku yang suka shopping ni pon takda masa nak shopping dengan family disebabkan kerja2 semua itu. Kadang, susah juga untuk tingkatkan self-esteem and motivasi diri. Punca?

 " Indeed, with the remembrance of Allah, do hearts find rest"


Puncanya yang utama, sejak akhir-akhir ini, susah sekali mahu thabat dalam jalannya, susah sekali mahu selalu ingat padanya. Kadang tu, rasa macam hanyut, leka dengan benda yang sia-sia, buang masa, buang tenaga, buang emosi.   Lepastu menyesal, dan akhirnya keluarlah entry ni.

Mana hilangnya manisnya iman? mana hilangnya hati yang selalu menangis kerana takutkan Dia? Mana hilangnya semangat berkobar? Mana hilangnya sahabat yang selalu mengingatkanku akan Dia? Mana?????


Dan malam tadi, kelibat dia lalu dihadapanku. Jauh. Tapi cukup untuk aku rasa tercabar. Tercabar dengan seorangnya dia, tapi mampu istiqamah, mampu thabat. Mungkin ini cara Tuhan memberi kesimpulan.

Untuk mulakan kembali, bukan suatu yang senang. Ibarat mendaki gunung, sampai di pertengahan kadang tempat bertaut runtuh, dan perlu mulakan sekali lagi dengan badan yang sakit terjatuh. Mengeluh? sudah berapa ratus kali mahu mengeluh.


Untuk akhirnya, doakan aku. Doakan aku untuk sentiasa istiqamah pada jalanNya.





Tuhan, 
ku tahu untuk mencintaiMu adalah payah,
tetapi,
untuk tidak mencintaiMu itu jauh lagi payah,
bimbinglah aku,
ke jalan yang diredhaiMu,
Sungguh,
Hamba ini lemah.



*tak paham entry ni? Entry ni memang bukan untuk difahami. Sekadar meleraikan sedikit rasa yang tersimpul dihati walaupun sebenarnya masih banyak lagi yang belum terlerai. Semuanya soal hati.







Saturday, 19 October 2013

Pelangi



"Cuba perhatikan pelangi tu...? Indah kan? Subhanallah. Hebat betul ciptaan Allah; bagaimana cahaya yang satu, dalam keadaan tertentu, boleh berpecah menjadi tujuh bilah cahaya yang berbeza, dan membentuk satu jalur berwarna-warni yang begitu mempesona.

Tapi, pelangi hanya akan terbentuk bila adanya hujan. Maknanya, hanya dalam keadaan tertentu pelangi akan terbentuk. Dalam keadaan yang biasa, memang susah nak jumpa pelangi ni. 

Begitulah Islam wahai akhi. Islam itu satu, sumbernya satu; hanya dari Allah. Tapi dalam keadaan tertentu, Islam meraikan perbezaan. Islam menerima kepelbagaian. Kerana Islam itu indah, punya pelbagai ragam dan beraneka warna.

Perkara yang asas dalam Islam sudah tetap, sepertimana yang telah termaktub dalam al-Quran dan hadith Rasulullah SAW. Namun kita diberi kebebasan dalam perkara-perkara yang furu', yakni cabang-cabang kepada perkara yang asas tadi. Tapi itu pon ada batas-batasnya; seperti pelangi yang hanya membiaskan tujuh jenis warna, dan bukannya lapan, sembilan dan sebagainya.

Maka bergembiralah dengan warna yang tujuh itu - merah, jingga, kuning, hijau, biru, indigo dan ungu - kerana sekurang-kurangnya Allah memberi kita pilihan, selagi mana ia membentuk pelangi yang satu. Namun apabila tiba masanya, pelangi akan hilang dan kita perlu kembali menjadi cahaya yang satu. 

Yang haram tetap haram akhi. Janganlah kita berlebih-lebihan dalam mempersoalkan hukum Allah, kerana ilmu kita tidak sampai pon setitis air dalam lautan ilmu Allah yang begitu luas. Dan yakinlah, Allah pastinya Maha Mengetahui apa yang baik buat kita.

"Wahai orang-orang yang beriman! Masuklah kamu ke dalam Islam secara keseluruhannya, dan janganlah kamu mengikut jejak langkah syaitan."
[al-Baqarah, 2:208]

Namun, pada masa yang sama, janganlah pula terlalu keras dalam hal-hal yang furu'. Kerana di situ, kita diberi kebebasan dan pilihan, seperti cahaya yang bebas membilah tujuh apabila kena dan tepat pada masanya!"

Tidak berkelip mata Zailani mendengar penjelasan murabbinya itu. Hidungnya kembang-kempis, tanda dia berpuas hati dan bersemangat dengan penjelasan yang diberikan.

Matanya sempat melirih kepada pelangi yang hampir hilang ditelan cahaya matahari yang semakin terik. Dia tersenyum.

"Akhi... Dah tengok cerita Laskar Pelangi...?"


-APG-

Friday, 20 September 2013

Third year yang tak terasa nak third year.

Third year. Tak seindah yang di sangka.

8/9/2013
sayu rasa nak tinggalkan rumah untuk masuk UM balik. sayu sebab nanti mama sorang2 buat homework. sorang2 masak, sorang2 basuh baju, sorang2 tanam bunga, sorang2 pi tangkap ikan. Okay stop. Dah bergenang air mata. Moga Allah kasihi ibubapaku sebagaimana mereka mengasihi aku ketika aku kecil. Aamiin. Pagi tu, mama buat nasi lemak sebelum aku pergi. Nasi lemak tu kiranya breakfast yang berat la bagi family aku sebab biasanya breakfast air milo dengan roti je. hmm! Dan ini juga first tyme aku balik UM tanpa ditemani parents aku. Abang aku yang hantar. Sejak abah sakit bulan 12 sampai bulan 3 tahun lepas, abah tak larat dah na drive jauh2. Sian abah. (T_T). Walaupun aku pergi tinggalkan rumah dengan senyuman, tapi aku rasa fake je semua tu. Serius!.  I love my family. Indeed! Dari hari tu, bermulalah survival hidup aku sensorang kat tengah2 kota KL.

in between.
Dah dua minggu belajar ni, aku rasa third year ni takdelah rilek mana pon seperti yang digembar-gemburkan sebelum ni. Tapi still kurang pack sikit kut berbanding second year. Belajar dah makin kritis dan kritikal. harapnya orangnya pon tak kritikal la jugak di kemudian hari nanti. Dah nampak sikit ke mana hala tuju biomed ni, dah nampak dah kenapa kene blaja bende2 yang kne banyak menghafal masa 1st dengan 2nd year dulu. Management, Research method, parasite, anat patho, Apps cc, cc and italian. Mula-mula, rasa macam nak amik arab, tapi bila pikir-pikir balik, arab tu dah pernah belajar, so, rasa macam rugi bila amik balik subjek tu. Tapi, serius italian languange best!. Cumanya yang kecewa sebab dulu-dulu dah berangan nak amik subjek elektif luar macam pengajian quran, hadith ke or apa-apa subjek yang boleh mengisi hati yang memang selalu kosong ni. Kecewa, sebab takde subjek tu dalam 200++ choices yang ada kat situ. Makanya, diri ini masih mencari sinar-sinar itu.

15/9/2013
tarikh ni merupakan, hari yang agak menakutkan sebenarnya. sebelum masuk um lagi dah pikir, macam mana na survive masa tarikh ni. sebabnya, tarikh ni, tarikh yang bakal menemukan aku dengan saudara-mara belah abah kandung aku yang dah 21 tahun terpisah sejak abah meninggal. Sebagai satu-satunya waris dari abah aku, perasaan tu agak gementar u know!!.  dah la tak diteman dengan parents aku, sebab as i mentioned earliear , abah dah tak boleh drive jauh2, so, rela dalam terpaksa aku pun menyanggupi hasrat hati parents aku sebab ada amanah yang perlu disampaikan kepada makcik aku nanti. Masa pagi tu, paklong and maklong amik aku kat kolej pukul 10 lebih camtu. Ni dah kali ke-3 aku jumpa diorang. Paklong aku ni wali tau, so, nak taknak kene la cuba-cuba rapat dengan diorang. Aku ni jenis yang tak reti nak rapat dengan orang sebenarnya. Nak adapt dengan orang tu susah. Ambik masa yang lama. sampai kadang-kadang bertahun-tahun. Aku dengan abah aku sekarang pun tak berapa rapat sebenarnya. Tu yang dah 21 tahun hidup dengan dia pon tak boleh nak adapt. Apa lagi orang luar. Serius!. ok sambung citer balik. sampai ja kat rumah kenduri tu, aku terus jumpa makngah eton aku tu. Lepas tu bermulalah sesi mencekik. Masa mencekik tu lah, tetibe sesapa ntah yang mengaku aku ni anak sedara dia, aku ni cucu dia lah. serius tak kenal dan tak tahu. Pak Mamat tu wali kedua aku. XD pastu ada lagi sorang sape ntah nama dia. Then, yang tak disangka, aku jumpa dengan family member rapat aku kat kenduri tu. hehehe. Rasa macam baru jumpa family. Macam hlovate cakap. "Kadang-kadang kita rasa asing dalam keluarga sendiri, tapi rasa sangat selesa dengan family orang lain " haaa, lebih kurang macam tu lah ayat dia. Pastu aku jumpa sorang jiran kampung situ, aku assume dia tu lecturer. Dia sembang dengn paklong aku, sembangnya pasal hamka, kitab fi zilalil qur'an, kitab2 endon, pak matlop, pejuang tulisan jawi, sejarah tanah melayu. Wahhh, rasa teruja. hari tu aku rasa macam jadi pemerhati je, sambil makan ice cream. Perangai tak serupa umur yang dah 21 ni. Haishhh.. 

Pastu tolong-tolongla sikit apa yang patut kat dapur tu. Pastukan, pastu, aku jumpa waklong aku. Oh, lupa nak cerita, aku ada empat orang nenek belah abah kandung aku. Banyak tak?. banyak gila!!! nak mengingat anak2 dia lagi. =_=. haa, sambung cerita,  bila salam je dengan waklong aku tu, peluk-peluk gitu, tetibe dia tak nak lepaskan aku. Bila dah lepas, tengok rupa-rupanya dia nangis. Aku pula rasa bersalah sebab tak rasa ape2 pon. Tak de perasaankah aku ini?. Maybe dia rindu dengan arwah abah aku yang merupakan adik dia. Maybe. Then, aku pi rewang kat situ sampailah pukul 3 pagi. 3 pagi tahu!!, tak pernah aku rewang selama itu. sampai tertido-tido kat ruang tamu. Sakit pinggang punya pasal. Dah lah anak2 makngah eton tu semuanya lelaki. Mana la nak berbual mesranya. Ramai juga yang tanye, aku ni siapa sebenarnya. Rasa macam terpaksa defend diri sensorang tyme tu.  Rasa macam nak balik rumah tyme tu jugak. 

Balik je dari rumah makngah aku tu dah pukul 3.30 pagi. Disebabkan dah jauh malam. Paklong tak hantar aku terus balik um, tapi dia suh tido rumah dia yang rupa-rupanya sekangkang kera je dari UM ni. Kondominium fajaria sebelah wisma R&D  Um tu haa..belakang stesen kerinchi. Dah la, tak bawak baju spare ngan baju tido. Makanya malam tu berbaju ala-ala orang melayu zaman2 dulu, dengan berkain batik nye. Terpaksa tido dengan gaya sopan. kuikuikui. Banyak betul baju baru maklong aku bagi. Terasa dihargai.. Cehh..haha. 

Tamat disini sahajalah kisah kali ni. oh ye, sebenarnya weekend ni dah berhajat nak balik kmpung, tapi mama tak kasi. mama kata nanti balik raya haji je. Sedih (T_T)





Tuesday, 27 August 2013

2 Sebab Kenapa Saya Tak Makan Ikan.


Suasana di rumah makcik.

Mak Cik : Ni mari makan, acik dah masakkan untuk kamu.


Kami bergerak ke dapur, menyahut pelawaan makcik . Pinggan di ambil. Perlahan-lahan duduk bersila. 

Ada telur dadar, ikan kembung, sayur tumis kangkung, sambal belacan dan ikan masin. 

Pehh sedap.. Mata mencari-cari kelibat ayam. Tiada. Hati mula berhusnus dzon. *ohh, makcik ni belom amik ayam kat dapur kot.

Mak cik : Makanla, makan. Amik pinggannye.

 Alaaa, ayam takde ke? pertanyaan itu hanya mampu terluah dalam hati. Tak mahu mengguris perasaan makcik. *kalau di luah kat mulut, mau mak cik aku masak ayam tyme tu jugak untuk aku sorang je..=_='

Mak cik : tambah la lagi nasik tu Adah. Laaa, ikannye tak di ambik.

Me : tak pe la makcik, cukupla ni. 
Mak Cik : makan tak berlauk tu. Tak makan ikan ke?

Me : Senyum.

* * * * *


Haaaku pun tak taulah kenapa aku tak boleh nak makan ikan. Nampak ikan je, selera nak makan tu makin berkurang. Sebabnya...

1. Rasa hanyir.

Tak kisahla ikan ape pon, except ikan bilis ngn ikan masin.aku akan rasa bau hanyir ikan tu. Walaupun tak makan lagi, aku dah dapat rasa bau hanyir  kat tekak aku  walaupun orang lain kate tak hanyir. Pelik tak?. Pelik kan.  Senang kata semua ikan tak sedaplahh..haha..

2. Tulang.

Ni pun antara sebab kenapa aku tak makan ikan. Memang ayam pon ada tulang tapi tulang ayam tu tak banyak macam ikan. Kalau aku makan ikan pun, aku akan picit-picit isi ikan tu, pastu kalau rasa-rasa dah selamat tak de tulang barulah aku makan. Hari tu aku try la makan ikan, cuba-cuba macam orang dah biasa makan ikan. Perghh sekali tulang tu tercucuk kat tekak aku, hilang terus selera nak makan. Taubat-taubat.


Tapi, yang peliknya, aku suka tengok ikan, aku suka tangkap ikan. Tangkap pastu bagi parents aku makan. Hehe. Kadang-kadang rasa rugi jugak bila tengok orang makan ikan meratah ikan macam tu je sampai dua tiga ekor. Takat ni rekod aku paling banyak makan ikan, memang sebelah ikan je aku boleh habiskan. Lebih pada tu, cannot go, cannot go. Huhuhu..


Tapi-tapiii.. tuna aku makan, ikan sardin pon aku makan (tu pun certain2 sardin je), ikan masin aku makan, ikan bilis aku makan, laksa aku makan. Tu maksudnya, aku makan ikan jugak kan.?.. hehe


*Dah lali kene tegur sebab tak makan ikan. Ade ke patut ade sorang hamba Allah tu cakap, nanti mengidap penyakit kwashiorkor macam orang Somalia sebab tak cukup protein. Ade ke patut? Ade ke?.. hahaha










Aneyy.. Roti Canai Satu!!


Tak. Tak. Ini bukan cerita kat kedai makan mamak sebelah rumah ni. Tak. 
Saja.
Buat drama. Hihu.

Alkisahnya, koi teringin sangat nak makan roti canai before balik um. Huhu. Kat um tu roti canai kosong tu singgit tau. Mahal bebeno. Last makan haritu pun masa bulan pose. Yang peliknya tyme bulan pose je semangat na masak tu la, nak masak ni lah. Lepas je bulan pose, hilang dah keghairahan nak masak .

Koi pon menyuakan hasrat hati koi na makan roti canai kat mama. Na mintak tolong mama buatkan. Selang beberapa saat kemudian..

"Kalau nak makan buat sendirik. "

 Jadinya, menyahut cabaran mama koi tu. Huhu. Koi pon dah setart la singsing lengan baju, prepare talam dua muka sume.

tepung gandum (2 cawan)
marjerin (1/2 senduk)
air (1/2 cawan)

yang bab paling critical sekali ni bab na menguli tepung ni. Hadoii, penat nak mengulinya oiii. Tepung tu kene sental-sental sampai la jadi lembut. 

Bab kuah cicah kari pon koi yang buat jugak. Bangga sikit.

Isi ayam dipotong halus. (di rebus- jangan buang air rebusan tu)
cili boh (2 sudu)
serbuk kari (secukupnya)
garam dan gula
asam jawa
kerisik
santan *optional

Then, biar sampai dia menggelegak dan nampak agak pekat baru tutup api.

Pastu, canai la tepung yang dah uli tadi mengikut pelbagai aksi kesukaan anda.. Nak buat piring terbang, na buat ufo, na buat gaya basuh baju. Suka hati la.. asal boleh dimakan. Koi buat versi sopan, so takde la aksi-aksi terbang tu sume.. hewhewhew.



Sebenarnya, koi ni memang pelupa. Bila dah pandai masak something tu, bila dah masuk belajar balik kat um. lupe dah bab masak2 ni. Haa, nanti sampai cuti sem balik, belajar lagi bende yang sama. Memang pelupa betulla, na buat cane. Hihu. Mama koi pon terpaksa la sabar dengan perangai koi ni. Harapannya bila dah tulis kat sini, akan ingat la macam mana na buat roti canai kesukaan koi tu. 

Agak-agaknya boleh tak koi bukak gerai roti canai sebelah abang bangla kat food junction tu?.. XD







Sunday, 25 August 2013

A Review on Imam As-Syafi'e I

Rasa terpanggil nak tahu riwayat hidup Imam asSyafie, maka lahirlah entry ni. Rugi bila jadi pengikut mazhab syafi'e tapi tak tahu siapa imam syafi'e , apa sumbangan dia untuk ummat dan bagaimana cara hidup dia. Dah dua kali baca tapi tetap tak mampu nak ingat. Di atas problem statement ini , saya dengan suka relanya telah membuat satu review berkenaan hidup beliau dalam cara yang lebih ringkas dan bersahaja. Nak cerita semua tak larat la makcik oi. Entry ni pun rasanya akan beranak-ranak nanti. Muahaha.


"Pada setiap 100 tahun, Allah bangkitkan seorang mujaddid dari keturunanku yang akan membaharui keadaan umatnya dalam hal agamanya" -Hadith


Petua dapat anak yang cerdik.

Sebelum Imam Syafi'e dilahirkan, ibu kepada imam syafi'e ( Ummu Habibah) selalu membaca surah Yusuf dan Luqman sebagai rutin harian . Dan ternyata anaknya imam syafi'e menjadi cerdik sejak kecil lagi.

Imam Abu Hanifah meninggal dunia pada malam Imam Syafi'e dilahirkan.( err, tida kaitan dengan petua dapat anak yang cerdik)

Kuatnya ingatan.

Imam Syafi'e meghafaz al-Quran pada usianya baru 9 tahun. Ingatannya sangat kuat hinggakan sekiranya ada kertas catatan setinggi gunung pun dia mampu menghafalnya. Jiran tetangga Ummu Habibah bertanya akan rahsia didikan anak dan jawab Ummu Habibah " Saya sentiasa mendoakan kebaikan untuknya. Makan dan minumnya saya pastikan dari sumber yang halal. Saya tak pernah memarahinya apatah lagi mengucapkan kata-kata yang tidak baik untuknya. Kerana kata-kata ibu adalah doa. Sekiranya dia melakukan kesalahan, saya didik dia dengan nasihat dan tunjuk ajar."

Ilmu tidak dinilai dengan wang.

Pada umur 9 tahun juga beliau mula belajar ilmu Quran. Disebabkan kemiskinan, ibunya enggan menghantarnnya belajar. Semangat Imam as Syafi'e begitu kuat untuk belajar. Pabila ibunya melarang, beliau menjawab " apakah ilmu Allah itu untuk orang-orang kaya sahaja? Saya yakin sekiranya dia (gurunya) mengajar kerana Allah, dia tidak akan meminta bayaran dari pelajar yang miskin seperti saya".

Beliau sasterawan.

 Beliau kemudiannya belajar bersyair. Antara syairnya ialah:

Wahai para pengembara,
berhentilah di pelontaran mina
ucapkan takbir dan tahmid
di lembah dan di bukit mina
pemandangannya sungguh menakjubkan
di kala para hujjaj membanjiri mina
melimpah umpama banjir di sungai Furat
jika kaum Rafidhah kasihkan Muhammad
ketahuilah wahai manusia dan jin
 bahawa aku adalah kaum Rafidhah


ramai yang memuji kehebatan Imam Syafi'e bersyair. Beliau pulang dengan gembira untuk bertemu ibunya.Dengan rasa tidak sabar, imam syafi'e mengetuk pintu rumah dengan kuat dan memanggil nama ibunya sambil menyuruh membuka pintu. Ibunya berasa tersinggung. " Beginikah pekerti kamu selepas menjadi seorang penyair? Sesungguhnya ilmu itu menjadikan kamu sombong. Lebih baik kamu pergi menuntut ilmu agama hingga budi pekertimu menjadi baik"

Baginya, cuti 3 hari itu terlalu lama .

Beliau kemudiannya belajar ilmu hadith dan telah menghafal beribu-ribu hadith. Beliau kemudian meminta izin gurunya untuk mendalami ilmu fikh pula. Tetapi sebelum itu dia meminta izin gurunya untuk berjumpa dengan ibunya selama 3 hari. Setelah bertemu ibunya dan memberitahu hasrat hatinya untuk mendalami ilmu fikh. Ibunya mengatakan " Anakku, tiga hari kamu berada dirumah ini adalah terlalu lama. Kerana itu lebih baik kamu pendekkan cutimu dan pergilah segera mempelajari ilmu fikh".

Berkatnya ilmu.

Ilmu fikh memerlukan imam syafi'e untuk mencatat segala ilmu-ilmunya itu dan juga disebabkan kemiskinan dia tidak mampu membeli alat tulis dan kertas. Beliau menulis apa yang dikatakan gurunya pada tapak tangan kirinya dengan jari telunjuk kanannya. Pabila gurunya menyedari akan kelakuan imam syafi'e itu, gurunya menyangka dia bermain. Imam Syafi'e di soal oleh gurunya tentang apa yang telah dipelajarinya pada hari itu dan ternyata Imam Syafi'e mampu menyebut semua perkara yang baru dipelajarinya tanpa tertinggal satu perkataan pun.


***bandingkan kita dengan beliau, dan hasilnya bagai langit dengan bumi..


will be continued...




source : Abdul Latip Talib. Imam Syafie, Imam-Imam Yang Benar. Page 337-370


Relakan Jiwa


Ku sangka hidupku
selamanya kelam
terbelenggu ikatan tanpa manisnya cinta

memaksa diriku
menapaki jalan
arah yang tak pernah ku mahu dalam hatiku

kini kau pun hadir
memberi cahaya
membangunkanku dari suramnya mimpi ngeri

menuntun hatiku
ke jalan Tuhannya
seakan ku hidup kembali dari matiku

Engkaulah cinta
yang selama ini aku cari

ku relakan jiwa
tuk menjadi penghuni dalam sangkar hatimu
kerna engkaulah nadi yang menghidupkan aku
yang mampu melarutkan setiap sepi hatiku

seandainya waktu
tak pernah pertemukan aku dengan dirimu
akan ku biarkan mati hatiku selamanya
sehingga Kau datang membangunkan aku..


edited version...



bagiku,
tak salah nak nyanyi tapi makesure lirik kena betul..hihu





Monday, 19 August 2013

A small shoulder.


I would like to write something today.

Having a reading on some posts regarding da'wah and islamic articles, i just realized there are so much confuses lingering in muslims minds. Especially to those who are new in islam. Question per question comes out from their mind, adding more confuse to them. 

Realizing that too much burden put on shoulders of islamic motivator, ustaz, ustazah or whatever they call them. I, sympathy. Eyyy. this responsibility does not fall on them only, it's together responsibility, among us, among muslims. We are brothers, rite? So, it's our responsibility to show and to be an islamic embassador to public. I, also believe that task is put on my shoulder as well.

However, here come the problems ..

I just an ordinary muslim, still searching and learning about islam. Sometimes, i fell down, feel bored, give up as there is nobody that light me up. Because at some point, I just realized I am not that strong, my faith not that strong. Drowning by the flow of environment. Moving away from His path, His guidance.

At the end, I would like to say..

Sorry.
Sorry, friends.
Sorry, brothers, sisters,
Sorry, my family.





I just found out, writing is one way of 'muhasabah'.
towards a better muslim.
In Shaa Allah.
Cheers!




Sunday, 4 August 2013

Tak Besar Mana Pun Kita Ni



sungguh kecil diri ini...




Manusia  ini kecik je sebenarnya. Dari sudut pandang alam semesta, macam kuman je kita ni. Tapi ramai yang masih membangga diri. Berasa diri lebih baik dari manusia yang lain dengan kelebihan yang dipinjam dari Dia. Diri kita ni tak punya apa-apa pun sebenarnya, semua hanya pinjaman.

Tak besar mana pon kita ni.


*Mengimaginasikan diri berdiri seperti sang tupai tu...




Wednesday, 17 July 2013

Why we need to learn?




Human beings have been equipped with all the systems they need within this extraordinary environment. The more details that we learn about the body, the more we realize how miraculous our lives are. As they discover the systems concealed inside their bodies, many people- -who would otherwise live without reflection, caught up in the daily course of their lives--will reflect on the purpose behind their existence and become aware of their responsibilities to Allah, their Creator.

 Indeed, various scientists have acquired faith in the existence of Allah by seeing the greatness of His knowledge and the perfections He has created. But some of them continue to refuse to see that they live in need of Allah, even though their consciences may tell them otherwise. Yet their refusal to admit the truth will not alter the facts. Allah reveals some people's approach in the Qur'an: 

Do not mix up truth with falsehood and knowingly hide the truth. (Su- rat al-Baqara, 42) O Humanity! You are the poor in need of Allah whereas Allah is the Rich Beyond Need, the Praiseworthy. (Surah Fatir, 15)



Sunday, 14 July 2013

I’m Startled!



Assalam J
Lama blog ni di biar sepi. Bukan tak mahu, tapi tak de input berguna yang mahu dikongsi.

How you control your addiction to FB? *tibe.

Lagi-lagi time bulan ramadhan ni?
Say not just fb but also tweeter, youtube and etc.
Soalan ni buat aku terfikir. Ape salah fb? Ape salah tweeter?

Then, dia kata “Islam has nothing to do with fb or tweeter and so on”

Then lagi, dia kata ‘ Jangan jadi muslim murahan’

:O  lagila aku startled! Murahan macam mane?

Jangan jadi muslim murahan yang menolak semua social media dan sebagainya, use it for good deed, use it to do "da’wah”

Ramai yang sceptical dengan jargon ‘da’wah’. Even buat sekecil-kecil bende macam tolong buang ranting kayu yang menghalang lalu lintas manusia pun sebenarnya dah dikira da’wah.

Back to the topic, untuk control addiction to fb ni banyak caranya, tapi terpulanglah pada kita nak buat yang mana satu. Some said, recite Qur’an. Ni bende paling basic la yang semua orang boleh jawab dengan cemerlang la kalau di tanya. Tapi persoalannya, sejauh mana dan sedalam mana kita definisikan  konsep ‘baca’ koncep ‘recite’ tu pada diri kita.

Baca. Tadabbur maknanya. Hayati maknanya. Relate kan dengan diri. Percaya yang Allah dah bagi love letter untuk kita. Dan next, amalkan. Jangan jadi manusia yang dilaknat al-Qur’an. Baca tapi tak amalkan.
Pernah terbaca status kat fb yang ‘ if you recite Qur’an with your heart, indeed, you will find where your position’ .

Untuk sister-sister macam saya ni, of kos la kita tak leh recite Qur’an every day due to excuses kan. So, boleh je dengar kat mp3, laptop. Kalau yang dah jadi isteri tu, ehem2, boleh la mintak kat your husband tolong bacakan. Ni bukan saya yang kata tau, ni dia yang kata.
Tu je la rasanya for this time. Oh, before that, dia ade jugak kata.

“Ramai manusia yang worship Allah tapi ramai juga yang tak jujur”

Ok ayat ni memang sangat , sangat, haihhh, nak katanya terkena kat batang hidung sendiri. Tak jujur sebab time bulan ramadhan je baru nak pulun baca Qur’an, time bulan ramadhan je baru nak buat baik. Statement ni bukan nak menjatuhkan semangat untuk buat baik tapi nak sampaikan mesej yang Ia lebih baik kalau dilakukan secara istiqamah. Macam Saidatina Aisyah kata: biar sedikit, asal berterusan (istiqamah).

Let’s recharge our imann.
Till then, assalam J
4 ramadhan 1434 H

1150pm.

Sunday, 9 June 2013

Yang ke 76

Bismillah..


Sesungguhnya Kami telah aturkan cara mencipta manusia bermulanya dari air mani yang bercampur (dari pati benih lelaki dan perempuan), serta Kami tetap mengujinya (dengan kewajipan-kewajipan); oleh itu maka Kami jadikan dia berkeadaan mendengar dan melihat.


Kerana keadaan itu tidak mencukupi, maka) sesungguhnya Kami telah menunjukkan kepadanya (melalui akal dan Rasul) akan jalan-jalan (yang benar dan yang salah; maka terserahlah kepadanya) sama ada ia bersyukur (dengan beriman dan taat), ataupun ia berlaku kufur (dengan mengingkari kebenaran atau menderhaka).




terkesan dengan ayat-ayat ni, 
:')






Friday, 7 June 2013

Titik.

ok, assalamualaikum

Tau,
saya tau ni tengah setadi week tapi, na ceghita jugak..

hari ni tak tahulah kenapa tetibe badan ni terasa dilanggar 'sesuatu' (scary x? ) sampai tremor seluruh badan, kaki, tangan, nak menaip ni pon tremor masih tak berhenti jugak..

dah lama tak rasa macam ni, lamaaaaa, lama sangat, sebab tu effect dia dasat sampai camni kot.

ada pulak tu, member usrah yang dah berderai air mata dia. Nampak dia nak tahan tapi tak lalu jugak. Disebabkan aku ni duduk sebelah dia, and melalui pertukaran cas bahu ke bahu (ok, overrr). Makanya effect dia tu sampai kat aku pulak tu. Tapi seb baik boleh cover macho lagi.

agaknya dah teruk sangat karat yang dah melekat kat hati ni. sebab tu lah rapuh sangat. Allah.. :'(.
Apa-apa pon terima kasih Ya Allah atas nikmat ini.

lagi satu masuk je bilik, bukak FB ade mesej dari member saya ni..bunyinya camni..

salam awak
nak share something

When you feel afraid and you cant go on.
When you lost in your emotions, and you feel so down.
When you walk, but you fall and you keep falling.
Remember this...
“Dan Kami pasti menguji kamu dengan sedikit ketakutan, kelaparan, kekurangan harta, jiwa, dan buah-buahan.
Dan sampaikanlah kabar gembira kepada orang-orang yang sabar”.
(Al-Baqarah 2:155)

Because He appreciates your struggle.

Ok. sangat perfect timing itu ye. Memang kene pada situasi. Eh, macam kebetulan pulak. Hello!!, tak de bende yang terjadi secara kebetulan okay!. semuanya sudah berada dalam perancangan Allah.


Terima kasih, terima kasih, terima kasih Allah..:')..





Friday, 10 May 2013

Manifestasi Cinta



 Bismillah..

ini adalah satu manifestasi chenta. Ini adalah satu pengakuan daripada seorang hamba. Ini adalah satu terjemahan chenta buat Allah yang tidak pernah lupa dan lalai daripada mengasihi hambaNya.

Sedangkan entah berapa kali diri ini berpaling daripada mengingatiMu, ya Allah. Entah berapa banyak diri yang hina ini bergelumang dengan dosa dan noda ya Rabbi. Dan entah kesekian kalinya diri yang lemah ini lupa untuk bersyukur kepadaMu, ya Ghafur.

Terimalah chentaku ini, walau murah harganya. Sambutlah kerinduan ini walau tiada mutunya di sisiMu. Dan redhalah dengan rayuan kasih hambaMu ini, meskipon tidak layak diri ini meminta-minta daripadaMu.

Kerana aku hanya mahu menjadi hambaMu yang bersyukur. Terima kasih Allah, untuk segala-galanya...


APG.

takde masa nak wat ayat sendiri, cukuplah dari karya orang lain untuk meluah hasrat dari hati. 
sengaja buat koleksi, untuk diri dan juga kepada anda yang baik hati..:)

*bergenang air mata.






Tuesday, 30 April 2013

Remember Them In Our Du'a


Alhamdulillah, it's raining again. May Allah spread His blessing to all of us. 

I had just crossed one of the article that touched my heart and make me ponder upon deeply.  To make a story shorter, the article was about a child who prayed  on safety of  one man who he did not knew. The man was drenched , almost entire of his body was wet. The child saw him and pray for him. Eventhough, the child did not knew him, he  asked Allah to give the man His blessing.

He just a child, you know? and with that kind of age, he able to understand the difficullities of the man had faced. Reflect to us, we just not  help someone who in difficullities in front of our eyes, but we do not even pray for them, either. So, do you get my point? What kind of human we are? 

Ignorance. The virus  spreads among us like an epidemic. This kind of virus has nested in the soul of everybody around us which make us more selfish human. 

So, starting from this moment,  I myself ask you, that read this post and the writer of this post to change, to be more alerted to our environment and thus shred our ignorance. At least, we pray for them if we are not able to fulfill their needs. 


 Nabi shallallahu ‘alaihi wa sallam pernah bersabda,

“Sesungguhnya do’a seorang muslim kepada saudaranya di saat saudaranya tidak mengetahuinya adalah doa’a yang mustajab (terkabulkan). Di sisi orang yang akan mendo’akan saudaranya ini ada malaikat yang bertugas mengaminkan do’anya. Tatkala dia mendo’akan saudaranya dengan kebaikan, malaikat tersebut akan berkata: Amin. 





Dear Syai , I beg you:
Please remember them in your du'a.






Sunday, 21 April 2013

Qaroon !!!

Bismillahirrahmanirrahim.. lets set our intention to be for the sake of Allah. Otherwise, it's gonna be a waste..

Our speaker tonight is Sheikh Mohamed Sarfaraz..

Ya Allah, grant us with the beneficial knowledge. And bless us with the sincerity in our heart.

The topic tonight is on Qaroon. The wealthy man.

The reason that Allah has told the story of Qaroon in the Quran, is for us to learn.

Allah blessed Qaroon not only with wealth, but also the knowledge of Taurat, and beauty

But is that the spiritual beauty that Qaroon had?

Qaroon transgressed against Bani Israil.. He had jealousy buried inside his heart towards Harun.

Qaroon wasn't grateful for what he had. He accused Allah for being unjust to him. Astaghfirullah.

When Allah sent Musa with a sign to Firaun and Qaroon, They said Musa as a liar.

Talking about the blessing given by Allah, are we being grateful when we wake up in the morning?

It doesn't mean that we can't enjoy the duniya,instead, be grateful to Allah, do not over enjoy it. Our goal is the akhirah

When someone reminds us on something good, that's a blessing from Allah, that is the reminder from Allah

When Qaroon was reminded about the blessing given by Allah, he denied it. He felt superior.

When Allah ordered Bani Israil to give zakah, people looked at Qaroon as the wealthy man.

But Qaroon refused to give some of his wealth as zakah.

Qaroon tried so hard to not pay the zakah. One of his ways was to eliminate Musa. So no one was gonna ask him for zakah

So he ordered his followers to plan for accusing Musa for committing zinah

Qaroon also kept trying to mislead people. And Musa tried to remind him

But Qaroon made a drama in front of people. He accused Musa for committing zinah. He hired a woman to be the false witness

But mashaAllah, it was Allah who changed the heart of that woman. She refused to give the false statement.

Pride and arrogance destroyed Qaroon.

Pride is when we're considering ourselves better than others. This was what went wrong with Qaroon

When Qaroon claimed that the wealth he had was because of his work, ability, knowledge

And sometimes we dont realize when we're being so proud until someone else reminds us

Do good to people like Allah did good to you.

When Allah blesses us with knowledge and wealth, it can be a test for us

If we're being grateful, indeed we're doing good for ourselves,If we're being ungrateful, we're doing damage for ourselves

Islam doesn't ask us to divorce the duniya and go climbing the hills for meditation

But Islam asks us to balance the duniya and our goal of akhirah


Islam doesn't condemn the wealth. But Islam does teach us to spend the wealth on the path of Allah

We're asking for hidayah in our prayer through Al Fatihah.. hidayah is something we work on to achieve!


Before ending the session, lets pray that Allah grants us with the blessing of being grateful to Allah..





#sengaja buat koleksi, sayang kalau tak kutip ilmu ni, kalau bukan untuk diri sendiri, moga bermanfaat untuk si pembaca..

making investion..^_^..

fi hifzillah..:)

Sunday, 14 April 2013

Cuti tak cukup katanya!

sunnah berjuang..
kurang rehat,
penat katanya
tetapi,
kalau ianya Lillah,
InsyaAllah hati boleh terima,
kan sudah diakui,
dunia bukan tempat rehat?..
lupakah kau?

Mari,
tajdidkan niat lagi,
berjuang di medan ilmu
adalah salah satu jihad..
bahkan bila Rasulullah bertemu dengan dua kumpulan,
satu mengerjakan ibadah,
dan satu lagi sedang menuntut ilmu,
baginda memilih untuk duduk bersama orang yang menuntut ilmu..

Sabar,
ku ulang sekali lagi,,
sabarlah dalam berjuang,
moga nanti untung DI SANA..




#memujuk hati sendiri




Thursday, 11 April 2013

A Story from a Non- Famous Tree



trees sway left and right,
as ordered from the proud wind,

the wooden trees still tough
against the wind,
sometimes they bend
they collect all their strenght
with all its might
and stand up again

but sadly,
the non-wooden trees
almost touch their leaves to the earth
and stand up again
their leaves sway,
happy.

the wind blows again and again,
more vigorous,
SHIUUUUUU....SHIUUUU...
the non wooden trees could not resist
force the leaves to detach
and the stem break
fall to the earth
as a confession of their weaknesses.


"And hold firmly to the rope of Allah all together and do not become divided. And remember the favor of Allah upon you - when you were enemies and He brought your hearts together and you became, by His favor, brothers. And you were on the edge of a pit of the Fire, and He saved you from it. Thus does Allah make clear to you His verses that you may be guided."
[3 : 103]





something to ponder upon, for us  muslim,
if u are able to reflect..  
:)









Saturday, 23 February 2013

Tuhan



Tuhan,
BicaraMu tanpa suara,
BelaianMu hanya rasa,
Kau terlalu dekat tanpa suara
namun cintaMu ketara jua...


:')






Friday, 15 February 2013

Thursday, 14 February 2013

Contengan Jalanan

Bismillah.

Hadirnya entry kali ini disebabkan keterujaan dan ke'jeles' an melihat salah seorang kawan aku ini mengerjakan umrah.

2005. Tahun bermakna bagi aku dan family. Perginya semasa peperiksaan pertengahan tahun pula tu, daripada 36 orang kawan sekelas, aku dapat nombor 33 tahu?..hahah. Disebabkan beberapa kertas hekzem yang aku tak ambil. Kira okay la tu. Apa yang paling penting, pengalaman berada di dua tanah suci itu selama 15 hari sampai bila-bila akan jadi memori paling indah dengan family. By the way, aku dah pernah pergi obersi dan naik kapal terbang yang maha besar itu tahu?..lulz..

passport koi yang dah tamat tempoh sah lakunye
~up up and away~


Madinah.

Destinasi pertama yang dituju selepas selamat mendarat dengan mabuknya selamatnya di King Aziz International Airport, Jeddah. Dalam eroplen tu, boleh makan sekali dua je, walaupun ditawarkan dengan pelbagai aneka makanan. Disebabkan mabuk yang teramat sangat , menyebabkan hanya mampu tertidur sepanjang berada di atas awan, menggeleng kepala kepada makanan. hewhewhew.

Kami disambut dengan "tourist guide" eh, ini mahu melancong ke mahu beribadah? Seorang indonesiy dari tanah seberang. Dipendekkan cerita, antara moment-moment yang masih ingat hey sekarang dah 2013 tahu, kami banyak menziarah tempat-tempat sejarah zaman dahulu kala. Jabal Uhud, Masjid Qiblatain, Kiswah (tempat membuat kelambu kaabah dan kelambu raudhah) Masjid Nabawi opkos la tiap waktu pergi kan, hotel memang dekat dengan masjid nabawi. Jalan kaki je pon dah sampai. Rugilah kalau masjid nabawi yang jaraknye sekangkang kera itu pon, solat masih nak di bilik, ye dak? Masih ingat lagi halaman masjid nabawi tu, sejuk rasa bila kaki memijak. Dan disini juga, ada moment aku, adik dan seorang wanita Turki. ok, tak nak cerita sebab dah cerita dalam entry sebelum ni.






Dan yang paling penting dapat ziarah, maqam Rasulullah dan para sahabat serta dapat menziarah Raudhah. Masa nak ziarah maqam rasulullah, kami ladies tak boleh sesuka hati masuk kawasan tersebut disebabkan ianya terletak di tempat solat muslimin. Sementara menunggu, kami dibenarkan untuk menunggu di ruang menunggu dan disitu lah ada seorang wanita berjubah hitam dan  berkulit hitam yang memberi tazkirah dalam bahasa arab. (Mengingatkan aku kepada Bilal bin Rabah). Then, kebetulan ada hadith yang dibaca oleh wanita itu yang aku dah belajar. So, aku tahulah dia tengah tazkirah pasal apa kan, walaupun aku tak paham sepenuhnya bahasa arab. 

Bila kami dibenarkan untuk masuk kawasan raudhah dan maqam nabi itu, Ok, part ni memang syahdu giler. Dapat rasa macam Rasulullah berada di depan mata, semuanya hijau suasana kat situ. Raudhah ini antara taman syurga. Di maqam rasulullah ni, sempat jugalah solat sunat, walaupun masa rukuk boleh termasuk kepala ini dalam jubah orang , baca Yaasiin, dan menghayati sirah-sirah Rasulullah. Air mata mengalir perlahan. walau seberapa hebat manapun anda menahan air jernih itu mengalir, tetap akan mengalir jugak. Siyesly.


Kami di Madinah selama lima hari sahaja dan kemudian bertolak ke Mekah. Ingatkan madinah dengan mekah dekat je, rupanya 5-6 jam perjalanan baru sampai. Dalam perjalanan, "tourist guide" tu memimpin bacaan zikir. Aku pulak, bila celik mata ikutla berzikir, then bila mata ni terpejam zikir tu pun entah kemana.

Mekah.

Kami sampai di mekah masa tu dah petang. Lepas check in di Hotel Firdaus, kami bergegas ke Masjidil Haram untuk tunaikan solat asar. Eh, masuk masjid ni tak boleh sesuka hati main masuk je. Aokmer kene ingat pintu nombor berapa yang aok masuk, sebab masjid ni ada beratus pintunya. Hewhewhew. Yang aku ingat pintu yang selalu kami masuk itu, pintu Bab Malik Fahd namanya. Lokasi hotel dengan masjidil haram pun tak jauh, jalan kaki pon tak penat dah boleh sampai. Nak masuk masjid kene spotcheck tahu? camera, phone yang ada camera pon tak boleh bawak masuk masjid.



 Ada satu lagi part syahdu kat sini bila first time aku boleh nampak dengan mata kepala sendiri yang masa tu aku tak rabun lagi yang aku boleh nampak Baitullah depan mata. Kat sini, aku rasa macam masa itu berhenti. Jam yang berdetik itu berhenti walaupun kaki ini pantas berjalan mengikut mama menuju ke saf yang dihadapan. Seriously, aku tak percaya yang aku dah sampai di Mekah, yang aku dah nampak Kaabah itu depan mata, dapat pegang kelambu kaabah itu, yang aku ingat kembali bagaimana sejarah Nabi Ibrahim dan Nabi Ismail yang bina Kaabah itu tak runtuh sampai sekarang, cuma ada kesan rosak sedikit lepas kejadian banjir masa zaman Rasulullah dulu. Kaabah bangunan paling tertua di dunia, sampai kan antara tanda-tanda kiamat ialah runtuhnya Kabah, bangunan segi empat yang berkelambu hitam itu.

Di sambungkan cerita, lepas sahaja menunaikan solat asar, kami tunaikan umrah, bermula dengan niat masa kat hotel tadi, tawaf yakni mengelilingi kaabah secara anticlockwise sebanyak tujuh kali bermula di penjuru hajarul aswad kalau tak silap. Tyme tawaf tu, diisi dengan zikir-zikir yang dah dihafal sebelum pergi umrah ni, (masa kat sekolah , orang lain sibuk study, aku pulak sibuk menghafal bacaan tawaf , sa'ie, dan lain-lain.). Alhamdulillah. Apa yang menarik perhatian ku pada ketika aku mengelilingi tawaf ialah, rapatnya manusia ketika itu, bercampurnya manusia dari pelbagai ceruk dunia, dari pelbagai bangsa bertawaf di keliling kaabah tersebut. Pelbagai warna kulit ada,yang bagai putih susu, sampailah ke warna hitam pekat melekat itu pun ada. Satu ibrah yang dapat di kutip disini ialah Islam itu Universal. Semua manusia yang berkumpul di sini ada satu ikatan yang sama iaitu ikatan akidah kepada Yang Maha Satu.

Selesai Tawaf, kami bersa'ie. Mulanya dari bukit Safa' dan berakhir di bukit marwa. Berulang alik sebanyak tujuh kali juga. Menghayati kisah Maryam yang berlari-lari mencari air untuk anaknya Ismail dan bertemunya dengan pancuran air zam zam yang tidak pernah berhenti mengalir hinggalah ke hari ini. Selesai saie ini lah kami bertemu dengan seorang pelakon melayu malaysia (lupa namanya apa).

Then, mencukur rambut atau bertahallul, eh untuk ladies tak de la sampai kene cukur kan, cuma gunting tiga helai rambut je dah cukup.

Lepas habis umrah, mama ajak pi pegang hajarul aswad. Kami pun kembali ke kaabah, tapi, perghhhhh, setelah adegan tolak menolak berlaku, dan seakan tulang rusuk ini macam nak patah dihimpit orang, tangan sedikit sahaja lagi mahu memegang, tapi tak mampu juga sebab aku ditolak kebelakang. Nasib baik tak koyak telekung, hampir-hampirlah juga. Mama tak berputus asa, katanya mahu mencuba lagi esok pagi, sebelum subuh. Tapi, aku tak ikut mama tyme tu, mama dengan abah je yang pergi, aku dengan adik sambung tidur kat hotel pe kejadah? Then mama balik ke hotel sebelum azan subuh untuk kejutkan kami, bersiap-siap untuk ke masjidil haram menunaikan solat subuh berjemaah. Heyy, subuh kat sana pukul 4.15 pagi tahu. Tyme tu rasa macam bangun berqiamullail pulak. hewhewhew. 

Lepas subuh, kira-kira pukul enam macam tu, kami pergi bershopping, kat sini (Malaysia) pukul enam satu kedai pon tak bukak lagi. Kat sana (Mekah) pukul enam dah meriah. Obersi la katekan, waktu pon tak sama. Betapa biological clock badan aku ni tak berapa nak betul bila kat sana. Makanya, berkilo-kilo kismis, kurma basah, kurma kering, buah aprikot,dan jubah habis diboikot  diborong.

Di Mekah, sementara mengisi masa dan hari yang masih ada, sempat jugak la buat 3, 4 kali umrah, disamping itu, kami pergi berziarah antaranya, Gua Thur , Mina, Muzdalifah, tempat melontar jamrah dari jamratul  'ula sampailah ke jamratul ukhra. dan juga jabal rahmah. Kat sini lah berpeluang nak naik menunggang unta, bergambar, berkenalan dan berkasih mesra dengan unta-unta di sana. Satu photo berharga 5 Riyal. Tapi, lepas je korang berkasih mesra dengan unta disana, make sure aokmer kene mandi. Baunye, perghhh sampai sekarang aku boleh ingat. I,m talking the truth!


Bersama Unta.
Muka tak berapa nak cerah.


Dan part yang paling sedih antara yang sedih ialah bila nak buat tawaf wida' a.k.a tawaf selamat tinggal. Tyme ni la aokmer nak minta segala hajat-hajat aokmer yang menggunung itu. Antara doa yang aku minta ialah..jeng jeng jeng, opkos la banyak, tapi tak boleh la bagi tahu. Biarlah ianya hanya antara aku dan Dia,  ecewah , spesial gitu dan antara banyak-banyak doa yang aku minta tu, satu antaranya dah tertunai dah pon. :') alhamdulillah wa syukru ilallah. Tyme tawaf terakhir inilah, air mata mengalir selaju-lajunya. Tawaf wida' menandakan diri ini akan pergi meninggalkan tanah suci yang penuh barakah ini. Entah bila bakal menjejak lagi.


Keasyikan beribadah 24 jam, tiap kali waktu solat bersolat jemaah di masjid yang kelebihannya, sesiapa yang menunaikan satu solat di Masjidil haram ataupun masjid Nabawi, pahalanya menyamai 1000 solat di masjid biasa sungguh-sungguh awesome tahu? Tanpa memikirkan urusan dunia, urusan di tanah air. Rasa bebas dari cengkaman dunia yang menipu. Azim!

Kami kembali ke airport, menaiki kapal besi yang bernama Gulfair. Iman yang seakan sudah kental setelah dibaja dengan zikir itu kembali teruji pabila melihat stewardess stewardess, eh kalau pramugara panggil stewardess ke? yang gagah lagi perkasa. Hewhewhew. Makanya, aku sengaja menidurkan diri . kahkahkah..

Dan sekembalinya aku ke tanah air, haruman dua tanah suci itu masih segar sampai sekarang. Laungan azan oleh bilal di masjidil haram yang selalu ditiru oleh si bilal-bilal di Malaysia selalu mengimbau kembali kenangan itu. 

Allahurabbi, sungguh aku rindu!









Footnote :
1  Nak sangat entry panjang-panjangkan, nah ni aku bagi..Lulz..
2. Banyak sangat cadangan nak letakkan tajuk untuk entry ini. Antaranya, contengan jalanan, kembara di bumi Tuhan, Travelog Tarbiah. sume pon boleh la.