Skip to main content

Posts

Showing posts from 2013

Bukan Setakat Perihal Hati dan Perasaan

Rasa terpanggil untuk tulis entry berkaitan tajuk ni.
Sekarang dah musim orang kawen. Sepupu ramai dah kawen, sepupu belah mama, dan hari ni sepupu belah abah kawen. Sampai hati tak ajak aku gi kenduri. T_T. Kawan sekolah rendah, kawan sekolah menengah, kawan matrik, senior sendiri bahkan coursemate sendiri pon bakal kawen tahun depan. Wahhhh, tahniah, tahniah diucapkan. 

Makanya, hangatlah tajuk ini diperbualkan di dalam kelas, di food junction, bersama jiran bilik sebelah. Lagi-lagi yang dok berjiran satu floor kan. Lagi lah hangat topik tu untuk di kupas-kupas bak memasak pop-corn yang meletup-letup. Sana-sini tajuk kawen, kursus kawen pon semakin berleluasa sekarang ni. Hati memasing berbunga-bunga. Dalam hati ada taman la katakan. Aku tidak menyalahkan soal itu. Bende tu fitrah. Semua orang akan rasa kot. Dia datang sendiri. 
Tapi,

Bagi pandangan aku. Aku ulang sekali lagi " Bagi pandangan aku" ianya salah kalau ia dibincangkan terlalu kerap, sampai menimbulkan pelbaga…

Loss of Sensation

Meniti penghujung sem 1, 3 year student ni banyak ceritanya. Kadang tak tahu bagaimana mahu meluahkan. Semuanya tersimpan dalam rasa, semuanya tersimpan dalam emosi dan fikiran. Dengan conass dan test yang tak berkesudahan setiap minggu, homework yang juga tak putus-putus, ditambah lagi dengan keadaan emosi yang tak menentu. Homesick terutamanya. 
Cuti haritu pun tak macam cuti, sampaikan tengok tv dengan family pun kene bawak meja study sekali nak siapkan homework. Sebab semua kata homework kene hantar hari isnin , tup tup, kene hantar 2 minggu lepas tu rupanya. What the.......  Aku rasa tak berbaloi cuti aku, dahlah susah nak balik. Keluar? Aku yang suka shopping ni pon takda masa nak shopping dengan family disebabkan kerja2 semua itu. Kadang, susah juga untuk tingkatkan self-esteem and motivasi diri. Punca?
 " Indeed, with the remembrance of Allah, do hearts find rest"

Puncanya yang utama, sejak akhir-akhir ini, susah sekali mahu thabat dalam jalannya, susah sekali mahu s…

Pelangi

"Cuba perhatikan pelangi tu...? Indah kan? Subhanallah. Hebat betul ciptaan Allah; bagaimana cahaya yang satu, dalam keadaan tertentu, boleh berpecah menjadi tujuh bilah cahaya yang berbeza, dan membentuk satu jalur berwarna-warni yang begitu mempesona.

Tapi, pelangi hanya akan terbentuk bila adanya hujan. Maknanya, hanya dalam keadaan tertentu pelangi akan terbentuk. Dalam keadaan yang biasa, memang susah nak jumpa pelangi ni. 

Begitulah Islam wahai akhi. Islam itu satu, sumbernya satu; hanya dari Allah. Tapi dalam keadaan tertentu, Islam meraikan perbezaan. Islam menerima kepelbagaian. Kerana Islam itu indah, punya pelbagai ragam dan beraneka warna.

Perkara yang asas dalam Islam sudah tetap, sepertimana yang telah termaktub dalam al-Quran dan hadith Rasulullah SAW. Namun kita diberi kebebasan dalam perkara-perkara yang furu', yakni cabang-cabang kepada perkara yang asas tadi. Tapi itu pon ada batas-batasnya; seperti pelangi yang hanya membiaskan tujuh jenis warna, dan bukannya…

Third year yang tak terasa nak third year.

Third year. Tak seindah yang di sangka.
8/9/2013 sayu rasa nak tinggalkan rumah untuk masuk UM balik. sayu sebab nanti mama sorang2 buat homework. sorang2 masak, sorang2 basuh baju, sorang2 tanam bunga, sorang2 pi tangkap ikan. Okay stop. Dah bergenang air mata. Moga Allah kasihi ibubapaku sebagaimana mereka mengasihi aku ketika aku kecil. Aamiin. Pagi tu, mama buat nasi lemak sebelum aku pergi. Nasi lemak tu kiranya breakfast yang berat la bagi family aku sebab biasanya breakfast air milo dengan roti je. hmm! Dan ini juga first tyme aku balik UM tanpa ditemani parents aku. Abang aku yang hantar. Sejak abah sakit bulan 12 sampai bulan 3 tahun lepas, abah tak larat dah na drive jauh2. Sian abah. (T_T). Walaupun aku pergi tinggalkan rumah dengan senyuman, tapi aku rasa fake je semua tu. Serius!.  I love my family. Indeed! Dari hari tu, bermulalah survival hidup aku sensorang kat tengah2 kota KL.
in between. Dah dua minggu belajar ni, aku rasa third year ni takdelah rilek mana pon seperti …

2 Sebab Kenapa Saya Tak Makan Ikan.

Suasana di rumah makcik.
Mak Cik : Ni mari makan, acik dah masakkan untuk kamu.

Kami bergerak ke dapur, menyahut pelawaan makcik . Pinggan di ambil. Perlahan-lahan duduk bersila. 
Ada telur dadar, ikan kembung, sayur tumis kangkung, sambal belacan dan ikan masin. 
Pehh sedap.. Mata mencari-cari kelibat ayam. Tiada. Hati mula berhusnus dzon. *ohh, makcik ni belom amik ayam kat dapur kot.
Mak cik : Makanla, makan. Amik pinggannye.
 Alaaa, ayam takde ke? pertanyaan itu hanya mampu terluah dalam hati. Tak mahu mengguris perasaan makcik. *kalau di luah kat mulut, mau mak cik aku masak ayam tyme tu jugak untuk aku sorang je..=_='
Mak cik : tambah la lagi nasik tu Adah. Laaa, ikannye tak di ambik.
Me : tak pe la makcik, cukupla ni.  Mak Cik : makan tak berlauk tu. Tak makan ikan ke?
Me : Senyum.
* * * * *

Haaaku pun tak taulah kenapa aku tak boleh nak makan ikan. Nampak ikan je, selera nak makan tu makin berkurang. Sebabnya...
1. Rasa hanyir.
Tak kisahla ikan ape pon, except ikan bilis …

Aneyy.. Roti Canai Satu!!

Tak. Tak. Ini bukan cerita kat kedai makan mamak sebelah rumah ni. Tak.  Saja. Buat drama. Hihu.
Alkisahnya, koi teringin sangat nak makan roti canai before balik um. Huhu. Kat um tu roti canai kosong tu singgit tau. Mahal bebeno. Last makan haritu pun masa bulan pose. Yang peliknya tyme bulan pose je semangat na masak tu la, nak masak ni lah. Lepas je bulan pose, hilang dah keghairahan nak masak .
Koi pon menyuakan hasrat hati koi na makan roti canai kat mama. Na mintak tolong mama buatkan. Selang beberapa saat kemudian..
"Kalau nak makan buat sendirik. "
 Jadinya, menyahut cabaran mama koi tu. Huhu. Koi pon dah setart la singsing lengan baju, prepare talam dua muka sume.
tepung gandum (2 cawan) marjerin (1/2 senduk) air (1/2 cawan)
yang bab paling critical sekali ni bab na menguli tepung ni. Hadoii, penat nak mengulinya oiii. Tepung tu kene sental-sental sampai la jadi lembut. 
Bab kuah cicah kari pon koi yang buat jugak. Bangga sikit.
Isi ayam dipotong halus. (di rebus- …

A Review on Imam As-Syafi'e I

Rasa terpanggil nak tahu riwayat hidup Imam asSyafie, maka lahirlah entry ni. Rugi bila jadi pengikut mazhab syafi'e tapi tak tahu siapa imam syafi'e , apa sumbangan dia untuk ummat dan bagaimana cara hidup dia. Dah dua kali baca tapi tetap tak mampu nak ingat. Di atas problem statement ini , saya dengan suka relanya telah membuat satu review berkenaan hidup beliau dalam cara yang lebih ringkas dan bersahaja. Nak cerita semua tak larat la makcik oi. Entry ni pun rasanya akan beranak-ranak nanti. Muahaha.

"Pada setiap 100 tahun, Allah bangkitkan seorang mujaddid dari keturunanku yang akan membaharui keadaan umatnya dalam hal agamanya" -Hadith

Petua dapat anak yang cerdik.
Sebelum Imam Syafi'e dilahirkan, ibu kepada imam syafi'e ( Ummu Habibah) selalu membaca surah Yusuf dan Luqman sebagai rutin harian . Dan ternyata anaknya imam syafi'e menjadi cerdik sejak kecil lagi.
Imam Abu Hanifah meninggal dunia pada malam Imam Syafi'e dilahirkan.( err, tida kaita…

Relakan Jiwa

Ku sangka hidupku
selamanya kelam
terbelenggu ikatan tanpa manisnya cinta

memaksa diriku
menapaki jalan
arah yang tak pernah ku mahu dalam hatiku

kini kau pun hadir
memberi cahaya
membangunkanku dari suramnya mimpi ngeri

menuntun hatiku
ke jalan Tuhannya
seakan ku hidup kembali dari matiku

Engkaulah cinta
yang selama ini aku cari

ku relakan jiwa
tuk menjadi penghuni dalam sangkar hatimu
kerna engkaulah nadi yang menghidupkan aku
yang mampu melarutkan setiap sepi hatiku

seandainya waktu
tak pernah pertemukan aku dengan dirimu
akan ku biarkan mati hatiku selamanya
sehingga Kau datang membangunkan aku..


edited version...



bagiku,
tak salah nak nyanyi tapi makesure lirik kena betul..hihu





A small shoulder.

I would like to write something today.
Having a reading on some posts regarding da'wah and islamic articles, i just realized there are so much confuses lingering in muslims minds. Especially to those who are new in islam. Question per question comes out from their mind, adding more confuse to them. 
Realizing that too much burden put on shoulders of islamic motivator, ustaz, ustazah or whatever they call them. I, sympathy. Eyyy. this responsibility does not fall on them only, it's together responsibility, among us, among muslims. We are brothers, rite? So, it's our responsibility to show and to be an islamic embassador to public. I, also believe that task is put on my shoulder as well.
However, here come the problems ..
I just an ordinary muslim, still searching and learning about islam. Sometimes, i fell down, feel bored, give up as there is nobody that light me up. Because at some point, I just realized I am not that strong, my faith not that strong. Drowning by the flo…

Tak Besar Mana Pun Kita Ni

sungguh kecil diri ini...




Manusia  ini kecik je sebenarnya. Dari sudut pandang alam semesta, macam kuman je kita ni. Tapi ramai yang masih membangga diri. Berasa diri lebih baik dari manusia yang lain dengan kelebihan yang dipinjam dari Dia. Diri kita ni tak punya apa-apa pun sebenarnya, semua hanya pinjaman.
Tak besar mana pon kita ni.

*Mengimaginasikan diri berdiri seperti sang tupai tu...



Why we need to learn?

Human beings have been equipped with all the systems they need within this extraordinary environment. The more details that we learn about the body, the more we realize how miraculous our lives are. As they discover the systems concealed inside their bodies, many people- -who would otherwise live without reflection, caught up in the daily course of their lives--will reflect on the purpose behind their existence and become aware of their responsibilities to Allah, their Creator.
 Indeed, various scientists have acquired faith in the existence of Allah by seeing the greatness of His knowledge and the perfections He has created. But some of them continue to refuse to see that they live in need of Allah, even though their consciences may tell them otherwise. Yet their refusal to admit the truth will not alter the facts. Allah reveals some people's approach in the Qur'an: 
Do not mix up truth with falsehood and knowingly hide the truth. (Su- rat al-Baqara, 42) O Humanity! You are t…

I’m Startled!

Assalam J Lama blog ni di biar sepi. Bukan tak mahu, tapi tak de input berguna yang mahu dikongsi.
How you control your addiction to FB? *tibe.
Lagi-lagi time bulan ramadhan ni? Say not just fb but also tweeter, youtube and etc. Soalan ni buat aku terfikir. Ape salah fb? Ape salah tweeter?
Then, dia kata “Islam has nothing to do with fb or tweeter and so on”
Then lagi, dia kata ‘ Jangan jadi muslim murahan’
:O  lagila aku startled! Murahan macam mane?
Jangan jadi muslim murahan yang menolak semua social media dan sebagainya, use it for good deed, use it to do "da’wah”
Ramai yang sceptical dengan jargon ‘da’wah’. Even buat sekecil-kecil bende macam tolong buang ranting kayu yang menghalang lalu lintas manusia pun sebenarnya dah dikira da’wah.
Back to the topic, untuk control addiction to fb ni banyak caranya, tapi terpulanglah pada kita nak buat yang mana satu. Some said, recite Qur’an. Ni bende paling basic la yang semua orang boleh jawab dengan cemerlang la kalau di tanya. T…

Yang ke 76

Bismillah..

Sesungguhnya Kami telah aturkan cara mencipta manusia bermulanya dari air mani yang bercampur (dari pati benih lelaki dan perempuan), serta Kami tetap mengujinya (dengan kewajipan-kewajipan); oleh itu maka Kami jadikan dia berkeadaan mendengar dan melihat. (Al-Insaan 76:2)

Kerana keadaan itu tidak mencukupi, maka) sesungguhnya Kami telah menunjukkan kepadanya (melalui akal dan Rasul) akan jalan-jalan (yang benar dan yang salah; maka terserahlah kepadanya) sama ada ia bersyukur (dengan beriman dan taat), ataupun ia berlaku kufur (dengan mengingkari kebenaran atau menderhaka). (Al-Insaan 76:3)



terkesan dengan ayat-ayat ni,  :')





Titik.

ok, assalamualaikum

Tau,
saya tau ni tengah setadi week tapi, na ceghita jugak..

hari ni tak tahulah kenapa tetibe badan ni terasa dilanggar 'sesuatu' (scary x? ) sampai tremor seluruh badan, kaki, tangan, nak menaip ni pon tremor masih tak berhenti jugak..

dah lama tak rasa macam ni, lamaaaaa, lama sangat, sebab tu effect dia dasat sampai camni kot.

ada pulak tu, member usrah yang dah berderai air mata dia. Nampak dia nak tahan tapi tak lalu jugak. Disebabkan aku ni duduk sebelah dia, and melalui pertukaran cas bahu ke bahu (ok, overrr). Makanya effect dia tu sampai kat aku pulak tu. Tapi seb baik boleh cover macho lagi.

agaknya dah teruk sangat karat yang dah melekat kat hati ni. sebab tu lah rapuh sangat. Allah.. :'(.
Apa-apa pon terima kasih Ya Allah atas nikmat ini.

lagi satu masuk je bilik, bukak FB ade mesej dari member saya ni..bunyinya camni..

salam awak
nak share something

When you feel afraid and you cant go on.
When you lost in your emotions, and you feel so down.…

Manifestasi Cinta

Bismillah..
ini adalah satu manifestasi chenta. Ini adalah satu pengakuan daripada seorang hamba. Ini adalah satu terjemahan chenta buat Allah yang tidak pernah lupa dan lalai daripada mengasihi hambaNya.
Sedangkan entah berapa kali diri ini berpaling daripada mengingatiMu, ya Allah. Entah berapa banyak diri yang hina ini bergelumang dengan dosa dan noda ya Rabbi. Dan entah kesekian kalinya diri yang lemah ini lupa untuk bersyukur kepadaMu, ya Ghafur.
Terimalah chentaku ini, walau murah harganya. Sambutlah kerinduan ini walau tiada mutunya di sisiMu. Dan redhalah dengan rayuan kasih hambaMu ini, meskipon tidak layak diri ini meminta-minta daripadaMu.
Kerana aku hanya mahu menjadi hambaMu yang bersyukur. Terima kasih Allah, untuk segala-galanya...

APG.
takde masa nak wat ayat sendiri, cukuplah dari karya orang lain untuk meluah hasrat dari hati.  sengaja buat koleksi, untuk diri dan juga kepada anda yang baik hati..:)
*bergenang air mata.





Remember Them In Our Du'a

Alhamdulillah, it's raining again. May Allah spread His blessing to all of us. 
I had just crossed one of the article that touched my heart and make me ponder upon deeply.  To make a story shorter, the article was about a child who prayed  on safety of  one man who he did not knew. The man was drenched , almost entire of his body was wet. The child saw him and pray for him. Eventhough, the child did not knew him, he  asked Allah to give the man His blessing.
He just a child, you know? and with that kind of age, he able to understand the difficullities of the man had faced. Reflect to us, we just not  help someone who in difficullities in front of our eyes, but we do not even pray for them, either. So, do you get my point? What kind of human we are? 
Ignorance. The virus  spreads among us like an epidemic. This kind of virus has nested in the soul of everybody around us which make us more selfish human. 
So, starting from this moment,  I myself ask you, that read this post and the…

Qaroon !!!

Bismillahirrahmanirrahim.. lets set our intention to be for the sake of Allah. Otherwise, it's gonna be a waste..

Our speaker tonight is Sheikh Mohamed Sarfaraz..

Ya Allah, grant us with the beneficial knowledge. And bless us with the sincerity in our heart.

The topic tonight is on Qaroon. The wealthy man.

The reason that Allah has told the story of Qaroon in the Quran, is for us to learn.

Allah blessed Qaroon not only with wealth, but also the knowledge of Taurat, and beauty

But is that the spiritual beauty that Qaroon had?

Qaroon transgressed against Bani Israil.. He had jealousy buried inside his heart towards Harun.

Qaroon wasn't grateful for what he had. He accused Allah for being unjust to him. Astaghfirullah.

When Allah sent Musa with a sign to Firaun and Qaroon, They said Musa as a liar.

Talking about the blessing given by Allah, are we being grateful when we wake up in the morning?

It doesn't mean that we can't enjoy the duniya,instead, be grateful to Allah, do not …

Cuti tak cukup katanya!

sunnah berjuang..
kurang rehat,
penat katanya
tetapi,
kalau ianya Lillah,
InsyaAllah hati boleh terima,
kan sudah diakui,
dunia bukan tempat rehat?..
lupakah kau?

Mari,
tajdidkan niat lagi,
berjuang di medan ilmu
adalah salah satu jihad..
bahkan bila Rasulullah bertemu dengan dua kumpulan,
satu mengerjakan ibadah,
dan satu lagi sedang menuntut ilmu,
baginda memilih untuk duduk bersama orang yang menuntut ilmu..

Sabar,
ku ulang sekali lagi,,
sabarlah dalam berjuang,
moga nanti untung DI SANA..




#memujuk hati sendiri




A Story from a Non- Famous Tree

trees sway left and right,
as ordered from the proud wind,

the wooden trees still tough
against the wind,
sometimes they bend
they collect all their strenght
with all its might
and stand up again

but sadly,
the non-wooden trees
almost touch their leaves to the earth
and stand up again
their leaves sway,
happy.

the wind blows again and again,
more vigorous,
SHIUUUUUU....SHIUUUU...
the non wooden trees could not resist
force the leaves to detach
and the stem break
fall to the earth
as a confession of their weaknesses.


"And hold firmly to the rope of Allah all together and do not become divided. And remember the favor of Allah upon you - when you were enemies and He brought your hearts together and you became, by His favor, brothers. And you were on the edge of a pit of the Fire, and He saved you from it. Thus does Allah make clear to you His verses that you may be guided."
[3 : 103]





something to ponder upon, for us  muslim,
if u are able to reflect..  
:)









Contengan Jalanan

Bismillah.
Hadirnya entry kali ini disebabkan keterujaan dan ke'jeles' an melihat salah seorang kawan aku ini mengerjakan umrah.
2005. Tahun bermakna bagi aku dan family. Perginya semasa peperiksaan pertengahan tahun pula tu, daripada 36 orang kawan sekelas, aku dapat nombor 33 tahu?..hahah. Disebabkan beberapa kertas hekzem yang aku tak ambil. Kira okay la tu. Apa yang paling penting, pengalaman berada di dua tanah suci itu selama 15 hari sampai bila-bila akan jadi memori paling indah dengan family. By the way, aku dah pernah pergi obersi dan naik kapal terbang yang maha besar itu tahu?..lulz..



Madinah.

Destinasi pertama yang dituju selepas selamat mendarat dengan mabuknya selamatnya di King Aziz International Airport, Jeddah. Dalam eroplen tu, boleh makan sekali dua je, walaupun ditawarkan dengan pelbagai aneka makanan. Disebabkan mabuk yang teramat sangat , menyebabkan hanya mampu tertidur sepanjang berada di atas awan, menggeleng kepala kepada makanan. hewhewhew.
Kami disa…