Skip to main content

Posts

Showing posts from February, 2013

Contengan Jalanan

Bismillah.
Hadirnya entry kali ini disebabkan keterujaan dan ke'jeles' an melihat salah seorang kawan aku ini mengerjakan umrah.
2005. Tahun bermakna bagi aku dan family. Perginya semasa peperiksaan pertengahan tahun pula tu, daripada 36 orang kawan sekelas, aku dapat nombor 33 tahu?..hahah. Disebabkan beberapa kertas hekzem yang aku tak ambil. Kira okay la tu. Apa yang paling penting, pengalaman berada di dua tanah suci itu selama 15 hari sampai bila-bila akan jadi memori paling indah dengan family. By the way, aku dah pernah pergi obersi dan naik kapal terbang yang maha besar itu tahu?..lulz..



Madinah.

Destinasi pertama yang dituju selepas selamat mendarat dengan mabuknya selamatnya di King Aziz International Airport, Jeddah. Dalam eroplen tu, boleh makan sekali dua je, walaupun ditawarkan dengan pelbagai aneka makanan. Disebabkan mabuk yang teramat sangat , menyebabkan hanya mampu tertidur sepanjang berada di atas awan, menggeleng kepala kepada makanan. hewhewhew.
Kami disa…

Ayat Azimat Buat Da'ie

Bismillah.




"Wahai orang yang beriman! Mengapa kamu memperkatakan apa yang kamu tidak melakukannya!" [61:2]
"Amat besar kebenciannya di sisi Allah-kamu memperkatakan sesuatu yang kamu tidak melakukannya." [61 : 3]


Ku kira ianya ayat azimat buat para dai'e.  Eh, setiap dari kita ini dai'e tahu?. Moga sama-sama beringat.

Mahu saja rasanya print ayat ini, then, photostat banyak-banyak, tampal di seluruh dinding bilik. Supaya tidak lupa. >,<


Till then, Selamat sejahteralah ke atas kamu.











Dear Me and You

Biar gambar yang berbicara.




tak ade Instagram pasalnye..hahah... :D





Ini bukan soal populariti. Fullstop!

Teringat.

Ade ustaz ke ustazah yang cakap kt tv, lupe dalam rancangan ape.  Jadikan media sosial (termasuklah mukabuku, twitter, blog, vlog dan segala benda yang boleh diklasifikasikan sebagai media ) sebagai medium pelaburan saham-saham akhirat kita.
Tak kisahlah ade orang komen ke tak ke, ade orang like  ke tak ke. Ini bukan soal populariti dan target kita bukan kepada yang menge 'like' amboi bahasa, marah DBP kalau baca ni atau memberi komen sahaja tetapi lebih kepada si silent reader.
Kepada para silent reader, khas untuk awak semua: :)

Andai hanya dengan diam memerhati membawa kau lebih dekat dengan Tuhan, silakan, itulah yang terbaik..
I"M JUST A HUMAN


Dan kepada yang berkenaan :
Tersanjungkah engkau dengan licin lidahmu bertutur, sementara dalam hatimu tiada apa-apa?
juga dari I"M JUST A HUMAN

sungguh terasa ye di situ..huhu


Footnote : antara kelemahan saya ialah, suka lupa dari mana saya baca benda yang saya share ni.



Huh?

Suatu malam yang hening. Tengah menyapu sampah di ruang tamu. Then, abah tegur..

Lain kali, menyapu jangan malam-malam. Tak manis, tau tak?..
and i was, huh?
sebab tak pernah abah cakap macam tu. ke aku yang salah dengar?, tapi betulla..





Hewhewhew #3

Kita menilai diri sendiri berdasarkan apa yang kita mampu buat, Orang lain menilai kita berdasarkan apa yang telah kita buat, Tapi Allah menilai kita berdasarkan keikhlasan dan istiqamah walau hanya sekelumit.
dan nilaian Allah itu lebih utama ku kira.



Kalau tak diuji, tak adventure la hidup

Wa man yattaqillah...

Sejak dua menjak ini, agak selalu ye pakcik M , makcik M datang memberi salam. Kadang tu datuk M pun saje je mengintai-intai membuatkan saya berdebar-debar selalu, kesian jantung saya, dahi berkerut-kerut. Semuanya kerana tetamu-tetamu yang tak diundang ini. Spesial kah saya ?..hewhewhew
Then, saya dengar pulak ade member saya  diserang oleh skuad-skuad M ni lagi teruk dari apa yang saya pernah kene. Dah berbuih mulut saya untuk motivate kan dia. *ok, over* Member saya ni pulak tak tahu lah raksasa mana yang dah merasuk dia sampai kene attack banyak kali pun still boleh bergelak ketawa macam takde apa-apa yang berlaku. Perghh, hebat-hebat.
Saya pun tak tau la apa yang skuad-skuad M ni nak sebenarnya. Cube cakap straight to the point. Kan senang cerita? Ni main attack je,  buat orang sakit kepala, kadang tu sampai kita terduduk, termenung dan berfikir..

Which part i have done wrong? Why me? Why not others? Why suddenly happen to me, at this time?
and blablabla...
ehem…

Dear Allah

...and i really mean it..:(












Ikut Suka Aku

Satu perkara yang selalu di pandang remeh. Tapi, amat besar penangannya. Doa.

Allah bukan tak makbulkan doa kita. Cuma kadang tu Dia tak makbulkan ikut cara kita. Tapi Dia makbulkan ikut cara Dia.

Bila rindu terluah dalam doa, itu baru benar-benar rindu.  Bicara perindu sepi.

Sakit itu kifarah dosa. Allah bagi sakit supaya kita syukur dengan nikmat sihat. Kan waktu sihat kita hampir saja kufur?  Cuma kena sabar.

Sabar perlukan seni sebenarnya. Kawal marah perlukan sabar. Kena sabar dalam bersabar. And yang paling penting sabar itu bukan mudahlah.

Bila kita kata "Aku redha Allah sebagai Tuhan". itu maksudnya kita redha kita sebagai hamba. Bila dah redha , solat kena jaga bebaik.

Bukan Allah tak tahu susah payah kita, tapi Dia nak tahu sejauh mana kita letakkan Dia dalam usaha kita.

Duduk dengan orang yang ditarbiyah ni perasaan tu tak tau nak story macam mana. Tapi, memang beza la dengan duduk di lumpur jahiliyah.

Konferens riang itu seakan satu suntikan yang membahagiakan. …