Saturday, 23 February 2013

Tuhan



Tuhan,
BicaraMu tanpa suara,
BelaianMu hanya rasa,
Kau terlalu dekat tanpa suara
namun cintaMu ketara jua...


:')






Friday, 15 February 2013

Thursday, 14 February 2013

Contengan Jalanan

Bismillah.

Hadirnya entry kali ini disebabkan keterujaan dan ke'jeles' an melihat salah seorang kawan aku ini mengerjakan umrah.

2005. Tahun bermakna bagi aku dan family. Perginya semasa peperiksaan pertengahan tahun pula tu, daripada 36 orang kawan sekelas, aku dapat nombor 33 tahu?..hahah. Disebabkan beberapa kertas hekzem yang aku tak ambil. Kira okay la tu. Apa yang paling penting, pengalaman berada di dua tanah suci itu selama 15 hari sampai bila-bila akan jadi memori paling indah dengan family. By the way, aku dah pernah pergi obersi dan naik kapal terbang yang maha besar itu tahu?..lulz..

passport koi yang dah tamat tempoh sah lakunye
~up up and away~


Madinah.

Destinasi pertama yang dituju selepas selamat mendarat dengan mabuknya selamatnya di King Aziz International Airport, Jeddah. Dalam eroplen tu, boleh makan sekali dua je, walaupun ditawarkan dengan pelbagai aneka makanan. Disebabkan mabuk yang teramat sangat , menyebabkan hanya mampu tertidur sepanjang berada di atas awan, menggeleng kepala kepada makanan. hewhewhew.

Kami disambut dengan "tourist guide" eh, ini mahu melancong ke mahu beribadah? Seorang indonesiy dari tanah seberang. Dipendekkan cerita, antara moment-moment yang masih ingat hey sekarang dah 2013 tahu, kami banyak menziarah tempat-tempat sejarah zaman dahulu kala. Jabal Uhud, Masjid Qiblatain, Kiswah (tempat membuat kelambu kaabah dan kelambu raudhah) Masjid Nabawi opkos la tiap waktu pergi kan, hotel memang dekat dengan masjid nabawi. Jalan kaki je pon dah sampai. Rugilah kalau masjid nabawi yang jaraknye sekangkang kera itu pon, solat masih nak di bilik, ye dak? Masih ingat lagi halaman masjid nabawi tu, sejuk rasa bila kaki memijak. Dan disini juga, ada moment aku, adik dan seorang wanita Turki. ok, tak nak cerita sebab dah cerita dalam entry sebelum ni.






Dan yang paling penting dapat ziarah, maqam Rasulullah dan para sahabat serta dapat menziarah Raudhah. Masa nak ziarah maqam rasulullah, kami ladies tak boleh sesuka hati masuk kawasan tersebut disebabkan ianya terletak di tempat solat muslimin. Sementara menunggu, kami dibenarkan untuk menunggu di ruang menunggu dan disitu lah ada seorang wanita berjubah hitam dan  berkulit hitam yang memberi tazkirah dalam bahasa arab. (Mengingatkan aku kepada Bilal bin Rabah). Then, kebetulan ada hadith yang dibaca oleh wanita itu yang aku dah belajar. So, aku tahulah dia tengah tazkirah pasal apa kan, walaupun aku tak paham sepenuhnya bahasa arab. 

Bila kami dibenarkan untuk masuk kawasan raudhah dan maqam nabi itu, Ok, part ni memang syahdu giler. Dapat rasa macam Rasulullah berada di depan mata, semuanya hijau suasana kat situ. Raudhah ini antara taman syurga. Di maqam rasulullah ni, sempat jugalah solat sunat, walaupun masa rukuk boleh termasuk kepala ini dalam jubah orang , baca Yaasiin, dan menghayati sirah-sirah Rasulullah. Air mata mengalir perlahan. walau seberapa hebat manapun anda menahan air jernih itu mengalir, tetap akan mengalir jugak. Siyesly.


Kami di Madinah selama lima hari sahaja dan kemudian bertolak ke Mekah. Ingatkan madinah dengan mekah dekat je, rupanya 5-6 jam perjalanan baru sampai. Dalam perjalanan, "tourist guide" tu memimpin bacaan zikir. Aku pulak, bila celik mata ikutla berzikir, then bila mata ni terpejam zikir tu pun entah kemana.

Mekah.

Kami sampai di mekah masa tu dah petang. Lepas check in di Hotel Firdaus, kami bergegas ke Masjidil Haram untuk tunaikan solat asar. Eh, masuk masjid ni tak boleh sesuka hati main masuk je. Aokmer kene ingat pintu nombor berapa yang aok masuk, sebab masjid ni ada beratus pintunya. Hewhewhew. Yang aku ingat pintu yang selalu kami masuk itu, pintu Bab Malik Fahd namanya. Lokasi hotel dengan masjidil haram pun tak jauh, jalan kaki pon tak penat dah boleh sampai. Nak masuk masjid kene spotcheck tahu? camera, phone yang ada camera pon tak boleh bawak masuk masjid.



 Ada satu lagi part syahdu kat sini bila first time aku boleh nampak dengan mata kepala sendiri yang masa tu aku tak rabun lagi yang aku boleh nampak Baitullah depan mata. Kat sini, aku rasa macam masa itu berhenti. Jam yang berdetik itu berhenti walaupun kaki ini pantas berjalan mengikut mama menuju ke saf yang dihadapan. Seriously, aku tak percaya yang aku dah sampai di Mekah, yang aku dah nampak Kaabah itu depan mata, dapat pegang kelambu kaabah itu, yang aku ingat kembali bagaimana sejarah Nabi Ibrahim dan Nabi Ismail yang bina Kaabah itu tak runtuh sampai sekarang, cuma ada kesan rosak sedikit lepas kejadian banjir masa zaman Rasulullah dulu. Kaabah bangunan paling tertua di dunia, sampai kan antara tanda-tanda kiamat ialah runtuhnya Kabah, bangunan segi empat yang berkelambu hitam itu.

Di sambungkan cerita, lepas sahaja menunaikan solat asar, kami tunaikan umrah, bermula dengan niat masa kat hotel tadi, tawaf yakni mengelilingi kaabah secara anticlockwise sebanyak tujuh kali bermula di penjuru hajarul aswad kalau tak silap. Tyme tawaf tu, diisi dengan zikir-zikir yang dah dihafal sebelum pergi umrah ni, (masa kat sekolah , orang lain sibuk study, aku pulak sibuk menghafal bacaan tawaf , sa'ie, dan lain-lain.). Alhamdulillah. Apa yang menarik perhatian ku pada ketika aku mengelilingi tawaf ialah, rapatnya manusia ketika itu, bercampurnya manusia dari pelbagai ceruk dunia, dari pelbagai bangsa bertawaf di keliling kaabah tersebut. Pelbagai warna kulit ada,yang bagai putih susu, sampailah ke warna hitam pekat melekat itu pun ada. Satu ibrah yang dapat di kutip disini ialah Islam itu Universal. Semua manusia yang berkumpul di sini ada satu ikatan yang sama iaitu ikatan akidah kepada Yang Maha Satu.

Selesai Tawaf, kami bersa'ie. Mulanya dari bukit Safa' dan berakhir di bukit marwa. Berulang alik sebanyak tujuh kali juga. Menghayati kisah Maryam yang berlari-lari mencari air untuk anaknya Ismail dan bertemunya dengan pancuran air zam zam yang tidak pernah berhenti mengalir hinggalah ke hari ini. Selesai saie ini lah kami bertemu dengan seorang pelakon melayu malaysia (lupa namanya apa).

Then, mencukur rambut atau bertahallul, eh untuk ladies tak de la sampai kene cukur kan, cuma gunting tiga helai rambut je dah cukup.

Lepas habis umrah, mama ajak pi pegang hajarul aswad. Kami pun kembali ke kaabah, tapi, perghhhhh, setelah adegan tolak menolak berlaku, dan seakan tulang rusuk ini macam nak patah dihimpit orang, tangan sedikit sahaja lagi mahu memegang, tapi tak mampu juga sebab aku ditolak kebelakang. Nasib baik tak koyak telekung, hampir-hampirlah juga. Mama tak berputus asa, katanya mahu mencuba lagi esok pagi, sebelum subuh. Tapi, aku tak ikut mama tyme tu, mama dengan abah je yang pergi, aku dengan adik sambung tidur kat hotel pe kejadah? Then mama balik ke hotel sebelum azan subuh untuk kejutkan kami, bersiap-siap untuk ke masjidil haram menunaikan solat subuh berjemaah. Heyy, subuh kat sana pukul 4.15 pagi tahu. Tyme tu rasa macam bangun berqiamullail pulak. hewhewhew. 

Lepas subuh, kira-kira pukul enam macam tu, kami pergi bershopping, kat sini (Malaysia) pukul enam satu kedai pon tak bukak lagi. Kat sana (Mekah) pukul enam dah meriah. Obersi la katekan, waktu pon tak sama. Betapa biological clock badan aku ni tak berapa nak betul bila kat sana. Makanya, berkilo-kilo kismis, kurma basah, kurma kering, buah aprikot,dan jubah habis diboikot  diborong.

Di Mekah, sementara mengisi masa dan hari yang masih ada, sempat jugak la buat 3, 4 kali umrah, disamping itu, kami pergi berziarah antaranya, Gua Thur , Mina, Muzdalifah, tempat melontar jamrah dari jamratul  'ula sampailah ke jamratul ukhra. dan juga jabal rahmah. Kat sini lah berpeluang nak naik menunggang unta, bergambar, berkenalan dan berkasih mesra dengan unta-unta di sana. Satu photo berharga 5 Riyal. Tapi, lepas je korang berkasih mesra dengan unta disana, make sure aokmer kene mandi. Baunye, perghhh sampai sekarang aku boleh ingat. I,m talking the truth!


Bersama Unta.
Muka tak berapa nak cerah.


Dan part yang paling sedih antara yang sedih ialah bila nak buat tawaf wida' a.k.a tawaf selamat tinggal. Tyme ni la aokmer nak minta segala hajat-hajat aokmer yang menggunung itu. Antara doa yang aku minta ialah..jeng jeng jeng, opkos la banyak, tapi tak boleh la bagi tahu. Biarlah ianya hanya antara aku dan Dia,  ecewah , spesial gitu dan antara banyak-banyak doa yang aku minta tu, satu antaranya dah tertunai dah pon. :') alhamdulillah wa syukru ilallah. Tyme tawaf terakhir inilah, air mata mengalir selaju-lajunya. Tawaf wida' menandakan diri ini akan pergi meninggalkan tanah suci yang penuh barakah ini. Entah bila bakal menjejak lagi.


Keasyikan beribadah 24 jam, tiap kali waktu solat bersolat jemaah di masjid yang kelebihannya, sesiapa yang menunaikan satu solat di Masjidil haram ataupun masjid Nabawi, pahalanya menyamai 1000 solat di masjid biasa sungguh-sungguh awesome tahu? Tanpa memikirkan urusan dunia, urusan di tanah air. Rasa bebas dari cengkaman dunia yang menipu. Azim!

Kami kembali ke airport, menaiki kapal besi yang bernama Gulfair. Iman yang seakan sudah kental setelah dibaja dengan zikir itu kembali teruji pabila melihat stewardess stewardess, eh kalau pramugara panggil stewardess ke? yang gagah lagi perkasa. Hewhewhew. Makanya, aku sengaja menidurkan diri . kahkahkah..

Dan sekembalinya aku ke tanah air, haruman dua tanah suci itu masih segar sampai sekarang. Laungan azan oleh bilal di masjidil haram yang selalu ditiru oleh si bilal-bilal di Malaysia selalu mengimbau kembali kenangan itu. 

Allahurabbi, sungguh aku rindu!









Footnote :
1  Nak sangat entry panjang-panjangkan, nah ni aku bagi..Lulz..
2. Banyak sangat cadangan nak letakkan tajuk untuk entry ini. Antaranya, contengan jalanan, kembara di bumi Tuhan, Travelog Tarbiah. sume pon boleh la.









Wednesday, 13 February 2013

Ayat Azimat Buat Da'ie



Bismillah.




"Wahai orang yang beriman! Mengapa kamu memperkatakan apa yang kamu tidak melakukannya!"
[61:2]

"Amat besar kebenciannya di sisi Allah-kamu memperkatakan sesuatu yang kamu tidak melakukannya."
[61 : 3]



Ku kira ianya ayat azimat buat para dai'e.  Eh, setiap dari kita ini dai'e tahu?. Moga sama-sama beringat.

Mahu saja rasanya print ayat ini, then, photostat banyak-banyak, tampal di seluruh dinding bilik. Supaya tidak lupa. >,<


Till then, Selamat sejahteralah ke atas kamu.











Tuesday, 12 February 2013

Monday, 11 February 2013

Ini bukan soal populariti. Fullstop!




Teringat.

Ade ustaz ke ustazah yang cakap kt tv, lupe dalam rancangan ape.  Jadikan media sosial (termasuklah mukabuku, twitter, blog, vlog dan segala benda yang boleh diklasifikasikan sebagai media ) sebagai medium pelaburan saham-saham akhirat kita.

Tak kisahlah ade orang komen ke tak ke, ade orang like  ke tak ke. Ini bukan soal populariti dan target kita bukan kepada yang menge 'like' amboi bahasa, marah DBP kalau baca ni atau memberi komen sahaja tetapi lebih kepada si silent reader.

Kepada para silent reader, khas untuk awak semua: :)

Andai hanya dengan diam memerhati
membawa kau lebih dekat dengan Tuhan,
silakan, itulah yang terbaik..
  
I"M JUST A HUMAN


Dan kepada yang berkenaan :
Tersanjungkah engkau dengan licin lidahmu bertutur,
sementara dalam hatimu tiada apa-apa?

juga dari I"M JUST A HUMAN


sungguh terasa ye di situ..huhu



Footnote : antara kelemahan saya ialah, suka lupa dari mana saya baca benda yang saya share ni.



Huh?




Suatu malam yang hening. Tengah menyapu sampah di ruang tamu. Then, abah tegur..

Lain kali, menyapu jangan malam-malam. Tak manis, tau tak?.. 

and i was, huh?

sebab tak pernah abah cakap macam tu. ke aku yang salah dengar?, tapi betulla..






It stuck



Tak terluah dengan kata-kata

hanya berlegar-legar di dalam hati dan kepala



Friday, 8 February 2013

Hewhewhew #3



Kita menilai diri sendiri berdasarkan apa yang kita mampu buat,
Orang lain menilai kita berdasarkan apa yang telah kita buat,
Tapi Allah menilai kita berdasarkan keikhlasan dan istiqamah walau hanya sekelumit.

dan nilaian Allah itu lebih utama ku kira.




Thursday, 7 February 2013

Hewhewhew #2


Mama kata :

Mana ada kerja yang senang.

Ok mama. (Tunduk pandang kaki)

Wednesday, 6 February 2013

Hewhewhew #1


Will you marry me?

Ehemmm..

But, before that..

Will you marry yourself?

Uhuk uhuk uhuk...


#mesti aok senyum baca title entry ni kan aok?...hewhewhew

Tuesday, 5 February 2013

Kalau tak diuji, tak adventure la hidup



Wa man yattaqillah...

Sejak dua menjak ini, agak selalu ye pakcik M , makcik M datang memberi salam. Kadang tu datuk M pun saje je mengintai-intai membuatkan saya berdebar-debar selalu, kesian jantung saya, dahi berkerut-kerut. Semuanya kerana tetamu-tetamu yang tak diundang ini. Spesial kah saya ?..hewhewhew

Then, saya dengar pulak ade member saya  diserang oleh skuad-skuad M ni lagi teruk dari apa yang saya pernah kene. Dah berbuih mulut saya untuk motivate kan dia. *ok, over* Member saya ni pulak tak tahu lah raksasa mana yang dah merasuk dia sampai kene attack banyak kali pun still boleh bergelak ketawa macam takde apa-apa yang berlaku. Perghh, hebat-hebat.

Saya pun tak tau la apa yang skuad-skuad M ni nak sebenarnya. Cube cakap straight to the point. Kan senang cerita? Ni main attack je,  buat orang sakit kepala, kadang tu sampai kita terduduk, termenung dan berfikir..


Which part i have done wrong?
Why me?
Why not others?
Why suddenly happen to me, at this time?

and blablabla...

ehem  ehem

*bersandar di dinding, sambil berpeluk tubuh*

ok! enough about complaining and here we go..

First of all, about  this part in early paraghraph "Cube cakap straight to the point. Kan senang cerita? ", actually the reason is, that is not how it works. Yeah, that's not how it works!

Kenapa ?

Yeah, here comes the second point, He want us to THINK!. Berfikir dengan akal yang waras dan sejahtera. Sebab dengan berfikir lah nanti kita akan dapat relate kan semua ni dengan kewujudan Dia. *err, pahamkah?*

Tapi, berfikir sahaja itu tidak cukup. Why?

The third point is, akal kita ini terbatas. Pengetahuan kita terbatas. Sebab tu kita kena rujuk pada Qur'an dan Sunnah. Sebab the only solution is back to the Qur'an. *sound familiar , huh?* 



"Barangsiapa bertaqwa kepada Allah, nescaya Dia akan menyediakan baginya jalan keluar. Dan memberi rezeki kepadanya dari arah yang tidak disangka-sangkanya. Dan barangsiapa bertawakal kepada Allah, nescaya Allah mencukupkan (keperluan)nya. Sesungguhnya Allah melaksanakan urusanNya. Sungguh, Allah telah mengadakan ketentuan bagi tiap-tiap sesuatu." [At-Talaq : 2, 3]


Dah terang lagi bersuluh Allah dah bagi jalan penyelesaian. Sesiapa yang ada masalah Allah akan bagi jalan keluar tetapi dengan syarat dia bertaqwa kepada Allah *sila rujuk balik ape definisi taqwa*.  


Rasanya sampai di sini sahaja buat kali ini. Untuk pengetahuan semua , "M "stand for masalah. Semua makhluk atas muka bumi ini ada masalah. Binatang pun ada masalah. hewhewhew.

Allah bagi masalah supaya kita ingat Dia, Allah campakkan rasa sedih, supaya kita ingat pada Dia. Allah timbulkan perasaan takut supaya kita ingat pada Dia. Dan semua ini untuk ingatkan kita yang kita ini hanya hamba, perlukan Dia sebagai tempat bergantung. Kan kita hampir sahaja kufur sebab lupakan Allah, lagi-lagi tyme kita busy.


Jangan complain kenapa kita yang diuji kerana, 
lain orang lain ujiannya,
 kerana Dia tidak pernah memberati.





Kalau tak diuji, tak adventure la hidup.


Sekian.

Wa man yattaqillah..













Saturday, 2 February 2013

Ikut Suka Aku



Satu perkara yang selalu di pandang remeh. Tapi, amat besar penangannya.
Doa.


Allah bukan tak makbulkan doa kita. Cuma kadang tu Dia tak makbulkan ikut cara kita.
Tapi Dia makbulkan ikut cara Dia.


Bila rindu terluah dalam doa, itu baru benar-benar rindu. 
Bicara perindu sepi.


Sakit itu kifarah dosa. Allah bagi sakit supaya kita syukur dengan nikmat sihat.
Kan waktu sihat kita hampir saja kufur? 
Cuma kena sabar.


Sabar perlukan seni sebenarnya. Kawal marah perlukan sabar. Kena sabar dalam bersabar.
And yang paling penting sabar itu bukan mudahlah.


Bila kita kata "Aku redha Allah sebagai Tuhan". itu maksudnya kita redha kita sebagai hamba.
Bila dah redha , solat kena jaga bebaik.


Bukan Allah tak tahu susah payah kita,
tapi Dia nak tahu sejauh mana kita letakkan Dia dalam usaha kita.


Duduk dengan orang yang ditarbiyah ni perasaan tu tak tau nak story macam mana.
Tapi, memang beza la dengan duduk di lumpur jahiliyah.


Konferens riang itu seakan satu suntikan yang membahagiakan.
Seakan ada tangan luar biasa menyentuh hati.
Alhamdulillah.


Ulang-ulang nasihat yang sama, bosan katanya.
Tapi, ulang dosa yang sama, kenapa tak bosan?..haih

~Budak Tomato~