Skip to main content

Posts

Showing posts from 2014

Apa Rasanya Menjadi Buta?

Ini kisah petang tadi, di mana kami satu kelas dengan lecturer sekali menjadi Si Buta. 
Pengalaman sebagai seorang buta bermula apabila kami dibahagi-bahagikan mengikut beberapa kumpulan. Jadi saya masuk dalam kumpulan yang ketiga. Kami diminta untuk menanggalkan spec, jam, phone, beg dan semua harta benda di luar tempat tu sebelum masuk. Kemudiannya diberikan walking stick setiap seorang as a personal assistant. Sebelum memulakan journey, kami di beri beberapa rules:
1. There are many doors inside there, but don't open it, (Masa dia cakap first rule ni, aku dah start terbayang dalam tu mesti ada rumah hantu, My God !!!) 2. There are some real things in there, you can touch, smell but don't taste it ( Statement ni buat aku terbayang ada katak ka, ular ka, cacing ka dalam tu...yewwwwww) 3. Inside there, listen only to Eric's voice, not others. ( Ni mesti ada distractions nanti)
Apa lagi, aku dengan Faizah, Mira kecik, Ros pon dah start gelabah pegang tangan sesama, dengan …

Dari Pandangan Hamba

بسمالله الرحمن الرحيم 

 Pada suatu petang yang cerah, ada sebuah keluarga di mana si ibu sedang tekun menyulam kain di tepi rumah. Si anak pula sedang leka bermain di halaman rumah sambil diperhati oleh ibunya tadi. Sedang asyik bermain bersama teman-temannya, si anak kehairanan melihat si ibu yang dari tadi tekun menyulam, lalu si anak menghampiri ibunya.
"Mak, mak buat apa ni?" tanya si anak
"Tiada apa-apa, kamu pergilah sambung main." Jawab si ibu.
Si anak tadi sambung meneruskan permainan. Setelah letih bermain, si anak menghampiri lagi ibunya, bertanyakan perihal yang sama.
"Mak buat apa ni?"
Sambil melihat kain sulaman itu yang berserabut dari bawah kain itu.
"Mak tengah menyulam. Kamu pergilah main lagi."
 Lalu si anak bermain lagi, setelah beberapa lama kemudian, si ibu memanggil anaknya.
"Kamu nak tengok tak apa yang mak buat tadi?" tanya si ibu
"Nak. Mana dia?"
Lalu si anak melihat kain sulaman ibunya tadi dari pandangan…

Tak Mampu Terluah

اللهم انا نساءلك رضاك والجنة
Ya Allah, sesungguhnya kami memohon ridha dan jannahmu.

Kalau dihayati maknanya, Subhanallah, rasa rendah diri sangat. Betapa hidup ini kalau tidak ada redha padanya, maka sia-sialah ia. Walau apa segala yang berlaku dalam hidup kita sehari-hari, peristiwa yang menggembirakan, yang menyedihkan, rasa sunyi, rasa bahagia, rasa sedih, semuanya berakhir dengan permintaan kepada Tuhan, agar hidup ini diredhai.
Kadang-kadang rasa nak meluahkan sesuatu tetapi tak sanggup, takut ianya akan menyinggung atau mungkin dia tidak akan sampai tahap empati seperti yang kita sangka, atau mereka akan penat dengan kita atau dan banyak-banyak lagilah. Dan akhirnya semuanya itu, aku berkeputusan untuk luahkan semuanya sahaja pada Dia. 
Tapii... bila aku mahu luahkan semuanya pada Dia, mulutku terkunci, tidak tahu bagaimana harus aku luahkan, terasa begitu mengada-ngadanya aku bila dibandingkan dengan masalah saudara kita yang lain, seperti saudara di palestin, Gaza dan kawasa…

Saaf

Imam : Saaf... sila rapat-rapatkan saf anda. Saf yang tidak rapat melambangkan perpecahan ummat!

Makmum : (terus rapatkan saf)

Imam : Allahu akbar.

-----



Tersentap dengan peringatan imam tadi. Memang peringatan on the spot. Disebabkan sekarang ramadhan dan penduduk Gaza di Palestin di serang bertubi-tubi oleh si zionis, Islam memerlukan ummat yang bersatu atas ikatan akidah dan persaudaraan untuk mempertahankan bumi Islam.

Mari.

Tembakkan doa untuk saudara kita di Gaza, Syiria, dan dimana-mana sahaja umat islam di dunia.

Allahummansuril islama wal muslimin, fi ayyi makaan wa fi ayyi zamaan.


18 ramadhan 1435 H
10.22 pm


First Week Posting

بسم الله الرحمن الرحيم
Alhamdulillah, sekarang dah habis final exam 3rd year dan sekarang tengah buat clinical lab posting di HUKM. Banyak benda yang dah berlaku, pahit manis tawar hambar semua ada. hmmm.. Minggu ni berpractical di Unit Hematologi. 
First day lagi dah ade dugaan, kene masuk ward sebab nak amik sample bone marrow. Aku ni bab-bab hospital ni bila tengok patient ni takut sikit, pasal aku tak boleh tengok orang sakit, ngeri, bila tengok diorang mengerang kesakitan aku macam boleh rasa kesakitan diorang tu. Ni lah masalahnya bila terlebih empathy sangat. Lulllzsss.. Ceritanya begini..bila dah diberitahu yang kene masuk ward tu, hmm, memang badan dah rasa seram sejuk dah, sampai je kat ward tu, masuk bilik prosedur ade sorang patient je, chinese, lelaki, dah macam agak tua la jugak, tapi dia tengah tidur. Kebetulan masa tu doktornya tengah ade urusan lain, so, kena tunggulah. 
10 minit kemudian..
Ade sorang doktor perempuan datang, masuk bilik tu. Maka bermulalah persediaa…

Pegang pada Syahadah.

Di mana ?
ke mana?
demokrasi yang indah
jalanan yang berdarah
menyaksikan syuhada

Dunia kau sepi
hilang kata ternanti
kau dengar dan fahami
rasa hati menangis

Engkau syahid hidupkan cintamu lagi
bangkitkan hati-hati lama mati
membela agama biar hancur luluh
demi masa depan indah generasi

Rabaah padamu mewangi kasturi
berguguran cinta menghadap Ilahi
janji Tuhan syurgamu menanti-nanti
kepulangan wira yang sejati

Bangkitkan hati-hati yang mati
membela agama suci ini
biarlah hancur jasadmu
demi masa depan generasi

musuh kau tutuplah cara bagaimana
cahaya Allah kan kembali bersinar
meninggikan syahadah mulia
hapus kebatilan seluruh makarnya

dunia yang lena
sudah lama tidur
bilakah terjaga kembali bertarung
sempurnakan titah agungkan kembali
dipersada Islam ke puncak tertinggi


-------

Kita tidak mampu pergi ke Palestin,
apa lagi untuk mengangkat senjata,
juga untuk syahid di sana
tapi kita punya perjuangan dalam ilmu
maka niatkanlah demi umat
moga dengan niat yang besar,
kita peroleh ganj…

Erti Hidup Pada Memberi

Bismillahirrahmanirrahim..

'Saat melihat anak didikmu menjengkelkan dan melelahkan,maka hadirkanlah gambaran bahawa satu di antara mereka kelak akan menarik tanganmu bersama-sama menuju ke syurgaNya' 
Hari ni dapat lagi satu pengalaman baru, bilamana, dan entah bagaimana alhamdulillah seorang sahabat yang cantik molek baik hati mengajak den untuk participate dalam family TFTN alias Teach For The Needs. So, kebetulan salah satu program diorang dibuat berdekatan dengan UM. Kat mana? Sekolah Kebangsaan Bangsar berdekatan dengan Stesen LRT Kerinchi.
Patutnya hari ni kelas habis pukul 12, tapi disebabkan talk invited speaker agak panjang, kelas habis pukul 12.30. Pukul 1 patutnya kitorang dah kene ada di sekolah tu dah. Tak sempat nak lunch pon sebenarnye. Tapi takpe, tak kisah pon semua tu. Sampai je kat sekolah tu, satu hal lagi, mana nak cari makmal komputer. Tanye guard kat situ dia kata dengan konfidennya blok A Tingkat 1. Kami pon pergi la naik bangunan tu.  Tapi sebenarnya …

Ilmu dan Ikhlas

Bismillahirrahmanirrahim..
Just nak share ape yang saya rasa penting dalam hidup sebagai seorang 'student'. Ni wrap up je, sebab larut malam dah ni.
1. Baca dan hayati kisah-kisah ulama, islamic scholar, dalam menuntut ilmu.      -Cari semangat dan kekuatan mereka dalam mencari ilmu.
2. Mujahadah (bersungguh-sungguh)     -keluar dari zon selesa     -Allah lihat usaha, bukan resultnya.
3. Fokus     -sepertimana solat, belajar juga perlu kepada khusyuk (Fokus)
4. Jaga adab dengan ilmu.     -nota perlu di letak di tempat yang sepatutnya     -especially dah habis exam, nota jangan sepahkan, kalau taknak guna, bakar je.
5.Cari barokah dalam ilmu.   -hormat kepada guru, lecturer   -apa erti barokah?    (ilmu yang disampaikan oleh guru/lecturer/murabbi meresap masuk ke dalam hati dan dengannya dapat          mendekatkan diri dengan Tuhan.)
6. Bangun Malam (Qiyam).     -bab yang ni, paling susah la nak buat. Sape yang buat tu memang terer lah. Wa tabik spring sama lu. Hihi.     -pasa…

Tidak Bertajuk ?

Terasa mahu menulis sesuatu.

Tapi, tak tahu topik yang bersesuaian.

Dah makin tua, makin kurang bercakap, juga makin kurang berblogging.

Anda apa khabar agaknya?

Moga sentiasa dalam peliharaanNya.



#sekadar melepas rasa rindu