Thursday, 13 November 2014

Apa Rasanya Menjadi Buta?



Ini kisah petang tadi, di mana kami satu kelas dengan lecturer sekali menjadi Si Buta. 

Pengalaman sebagai seorang buta bermula apabila kami dibahagi-bahagikan mengikut beberapa kumpulan. Jadi saya masuk dalam kumpulan yang ketiga. Kami diminta untuk menanggalkan spec, jam, phone, beg dan semua harta benda di luar tempat tu sebelum masuk. Kemudiannya diberikan walking stick setiap seorang as a personal assistant. Sebelum memulakan journey, kami di beri beberapa rules:

1. There are many doors inside there, but don't open it, (Masa dia cakap first rule ni, aku dah start terbayang dalam tu mesti ada rumah hantu, My God !!!)
2. There are some real things in there, you can touch, smell but don't taste it ( Statement ni buat aku terbayang ada katak ka, ular ka, cacing ka dalam tu...yewwwwww)
3. Inside there, listen only to Eric's voice, not others. ( Ni mesti ada distractions nanti)

Apa lagi, aku dengan Faizah, Mira kecik, Ros pon dah start gelabah pegang tangan sesama, dengan bebudak chinese sekali, Sik Wey, Vicky, Jye Lin, semua tu.. Lol.

Masuk ja dalam tempat tu, mak oiii, apa pon tak nampak. Hitam semua, satu benda pon tak nampak, bayang-bayang sikit pon tak nampak. Maka bagai cacing kepanasan la kami, dengan bunyi walking stiknya yang menghentam dinding-dinding, kerusi ke meja ke, dan segala benda yang ada la dalam tu. Dengan suara kitorang yang bertanya macam-macam dekat Eric yang guide kitorang tu.

Ada ATM machine la, pastu kena cross river la, pastu jumpa monumen laa (monumen ke dinding ?), pastu pergi pantai la, bunyi dalam gua la, dekat park la bagai, pegi pasar, ada kobis, ada motor, ada keta laa.. hahaha. yang tak boleh tahan lagi bila kita boleh beli makanan dalam tu. Epic habis.. hahahaaa.. Masa nak pegang benda-benda yang ada dalam tu kelakarrrrr.. Aku dok tak berenggang pegang tangan Sikwey sampai berpeluh-peluh tangan dia aku pegang. Lepastu, Faizah boleh pulak cakap "Ni Cabbage, cabbage!!", tak semena-menanya Faizah terlatah pulak tu. Ooo Mak Ayam!! Lol. Hahahahaha... Pastu entah siapa entah yang raba-raba badan aku sebab nak tau aku siapa. Bersyukur grup tu tak da lelaki. Naya!!.. 

Aku bukan apa, sebenarnya rasa prejudis mula-mula dengan journey jenis yang macam ni, pasal masa sekolah dulu aku selalu kena main game tutup mata, game tu buat malam2, lagi-lagi bila ada camping. Menyampah betul, rasa macam kena buli, tutup mata pastu kena jalan tetengah malam tak sangka masuk dalam lecak la, terjatuh laa, terhantuk kayu yang dibuat-buat sampai lebam-lebam badan ni. Ada yang berlakon takut-takutkan orang dengan menjadi hantu. Tak sukaaaaaa!!!!

Tapi..... bila guide kitorang tu a.k.a Eric tu cerita yang dia pon sebenarnya memang seorang yang buta, totally blind since born (klu tak silap), aku dah rasa yang game ni 'jujur', takde unsur-unsur nak memperbodohkan orang, terkapai-kapai bagai. Tyme tu aku dah rasa sedih dan terharu yang amat sebenarnya.

Keluar je kami dari tempat gelap tu, baru kami tau siapa Eric, macam mana rupa dia. Kagum betul sebab dia tak perlu walking stick pon nak jalan kemana-mana dalam tu. 

Insaf. Memang insaf tak terkata. Faizah pulak dah bertakung air mata. Hahaha.

Insaf sebab selama ini aku rasa nikmat mata ni kecil je.

Dalam game ni la, aku dapat rasa betul-betul yang nikmat mata ni sangat-sangatlah besar.

Dalam game ni lah aku dapat rasa betul-betul yang orang buta ni, tanpa penglihatan:

1. tak tahu apa warna dunia ini, tak dapat lihat warna-warni di sekeliling kita
2. tak tahu bagaimana rupanya orang yang kita jumpa
3. tak tahu macam mana rupanya benda yang kita pegang, rasa, sentuh

Dunia semuanya gelap, tiada warna yang mewarnai hidup mereka. Agaknya apa yang mereka bayangkan ye bila kita sebut pantai?, air?..hutan? Dan bagaimana agaknya rupa wajah diri sendiri? T_T

Journey hari ni bagi saya lebih kepada teguran untuk memuhasabah diri, yang sikit sangat nak bersyukur ni. Banyak ibrah dan pengajaran yang berkesan dari game yang macam ni. Bak kata Dr Ain, 'Learn everything by Heart'. 

Di samping dapat tau jugak, macam mana tulisan braille, macam mana nak menulis tulisan braile, macam mana nak membaca tulisan braille.

Dan sebenarnya, anggapan-anggapan mengenai rules yang aku sebutkan awal-awal tadi langsung takde sebenarnya. Takda hantu (orang yang buat2 jadi hantu), takdak katak dan jugak takdak cacing.


Akhir kata, banyak-banyaklah bersyukur. Bertaubatlah dari sikap takabbur kita ni haa. Astaghfirullahal azim!!.Banyak-banyaklah menghargai orang yang kurang berkemampuan dari kita. 

Jaga mata. Jaga baik-baik. Jaga nikmat yang Allah dah beri percuma ni. Jangan nanti bila nikmat ditarik balik, menyesal tak sudah.

Terima kasih banyak-banyak Dr Azlina atas peluang ni. :)

Terima kasih Tuhan atas teguran yang bermakna ini. :')


Senyum. 



Dialogue in the Dark,
The School, Jaya One, Petaling Jaya.










Saturday, 1 November 2014

Dari Pandangan Hamba

بسمالله الرحمن الرحيم 


 Pada suatu petang yang cerah, ada sebuah keluarga di mana si ibu sedang tekun menyulam kain di tepi rumah. Si anak pula sedang leka bermain di halaman rumah sambil diperhati oleh ibunya tadi. Sedang asyik bermain bersama teman-temannya, si anak kehairanan melihat si ibu yang dari tadi tekun menyulam, lalu si anak menghampiri ibunya.

"Mak, mak buat apa ni?" tanya si anak

"Tiada apa-apa, kamu pergilah sambung main." Jawab si ibu.

Si anak tadi sambung meneruskan permainan. Setelah letih bermain, si anak menghampiri lagi ibunya, bertanyakan perihal yang sama.

"Mak buat apa ni?"

Sambil melihat kain sulaman itu yang berserabut dari bawah kain itu.

"Mak tengah menyulam. Kamu pergilah main lagi."

 Lalu si anak bermain lagi, setelah beberapa lama kemudian, si ibu memanggil anaknya.

"Kamu nak tengok tak apa yang mak buat tadi?" tanya si ibu

"Nak. Mana dia?"

Lalu si anak melihat kain sulaman ibunya tadi dari pandangan atas. Di dapati sulaman si ibu tadi sangat cantik dengan sulaman bertemakan pemandangan. Ada bunga, ada burung, ada pokok, ada rumah dan sebagainya.
Lalu  si ibu menegur anaknya tadi.

"Tadi, kamu melihat dari pandangan bawah, kamu dapati ianya buruk, tapi setelah kamu pandangnya dari atas kamu akui yang ia sebenarnya cantik dan indah. Begitu jugalah hidup ini. Takdir dan ketentuan yang sudah Allah tetapkan kepada setiap hambanya itu, jika kita pandang sebagai pandangan hamba Allah kita memang dapati ianya buruk untuk kita, tetapi jika kita pandang dengan pandangan atas atau melihat dengan bagaimana Tuhan melihat, nescaya kamu akan yakin setiap yang Allah beri itu adalah yang sangat indah untuk hamba-hambanya." 




Terkesan dengan kisah ini, analogi yang mesejnya 'sampai' ke dalam hati. Pentingnya rasa redha dan syukur atas apa yang kita ada untuk capai rasa bahagia. Setiap yang kita ada ini semuanya Tuhan yang punya, semuanya pinjaman belaka. Allahu rabbi. Subhanallah, masyaAllah.


Kalau nak tahu kisah-kisah lain lagi boleh cari slot ceramah 'Dirimu Memang Cantik' dari Ustazah Nurhafizah Musa.



Sunday, 20 July 2014

Tak Mampu Terluah



اللهم انا نساءلك رضاك والجنة

Ya Allah, sesungguhnya kami memohon ridha dan jannahmu.


Kalau dihayati maknanya, Subhanallah, rasa rendah diri sangat. Betapa hidup ini kalau tidak ada redha padanya, maka sia-sialah ia. Walau apa segala yang berlaku dalam hidup kita sehari-hari, peristiwa yang menggembirakan, yang menyedihkan, rasa sunyi, rasa bahagia, rasa sedih, semuanya berakhir dengan permintaan kepada Tuhan, agar hidup ini diredhai.

Kadang-kadang rasa nak meluahkan sesuatu tetapi tak sanggup, takut ianya akan menyinggung atau mungkin dia tidak akan sampai tahap empati seperti yang kita sangka, atau mereka akan penat dengan kita atau dan banyak-banyak lagilah. Dan akhirnya semuanya itu, aku berkeputusan untuk luahkan semuanya sahaja pada Dia. 

Tapii... bila aku mahu luahkan semuanya pada Dia, mulutku terkunci, tidak tahu bagaimana harus aku luahkan, terasa begitu mengada-ngadanya aku bila dibandingkan dengan masalah saudara kita yang lain, seperti saudara di palestin, Gaza dan kawasan yang sama waktu dengannya. 

Maka akhirnya apa yang mampu terluah adalah doa ini. Perkara yang selebihnya, biarlah sekadar hati yang memberitahu padaNya. Bukankah Dia itu maha mengetahui segala isi hati?.


Wahai Tuhan penghibur bagi hati-hati yang kesepian, hiburkan hatiku dengan perkara yang direhai olehMu. Sungguh aku mohon.




22 Ramadhan 1425
9.02pm


Wednesday, 16 July 2014

Saaf


Imam : Saaf... sila rapat-rapatkan saf anda. Saf yang tidak rapat melambangkan perpecahan ummat!

Makmum : (terus rapatkan saf)

Imam : Allahu akbar.

-----



Tersentap dengan peringatan imam tadi. Memang peringatan on the spot. Disebabkan sekarang ramadhan dan penduduk Gaza di Palestin di serang bertubi-tubi oleh si zionis, Islam memerlukan ummat yang bersatu atas ikatan akidah dan persaudaraan untuk mempertahankan bumi Islam.

Mari.

Tembakkan doa untuk saudara kita di Gaza, Syiria, dan dimana-mana sahaja umat islam di dunia.

Allahummansuril islama wal muslimin, fi ayyi makaan wa fi ayyi zamaan.


18 ramadhan 1435 H
10.22 pm


Wednesday, 2 July 2014

First Week Posting

بسم الله الرحمن الرحيم

Alhamdulillah, sekarang dah habis final exam 3rd year dan sekarang tengah buat clinical lab posting di HUKM. Banyak benda yang dah berlaku, pahit manis tawar hambar semua ada. hmmm.. Minggu ni berpractical di Unit Hematologi. 

First day lagi dah ade dugaan, kene masuk ward sebab nak amik sample bone marrow. Aku ni bab-bab hospital ni bila tengok patient ni takut sikit, pasal aku tak boleh tengok orang sakit, ngeri, bila tengok diorang mengerang kesakitan aku macam boleh rasa kesakitan diorang tu. Ni lah masalahnya bila terlebih empathy sangat. Lulllzsss.. Ceritanya begini..bila dah diberitahu yang kene masuk ward tu, hmm, memang badan dah rasa seram sejuk dah, sampai je kat ward tu, masuk bilik prosedur ade sorang patient je, chinese, lelaki, dah macam agak tua la jugak, tapi dia tengah tidur. Kebetulan masa tu doktornya tengah ade urusan lain, so, kena tunggulah. 

10 minit kemudian..

Ade sorang doktor perempuan datang, masuk bilik tu. Maka bermulalah persediaan untuk Bone Marrow Aspiration namanya. Disebabkan khidmat nurse tidak mencukupi, makanya terpaksalah aku menjadi nurse bidang terjun bila disuruh menyediakan equipment2 yang diperlukan.

" awak, awak boleh tolong saya tak? Seletip ni tolong belah dua, lepastu tolong lekat kat lengan baju saya"

"awak tolong amikkan liquid kale pink tu"

"awak, tolong bukakkan gauge tu, pastu letak atas tray besi ni"

Begitulah keadaannya bila first time bekerja dengan doktor. Macam jadi kuli pon ade jugak. Haha, bila Dr tu suruh je akak tu sediakan syringe, perghhh banyak gila jenis syringe yang dia guna, yang saiz kecik sampaila saiz yang sebesar gerudi kecik tu, untuk sorang patient je. Time tu aku lagi lah rasa seram sejuk.

Then doktor tu suruh nurse tu betulkan posisi patient tu, posisi meringkuk sebab nak amik sample dekat posterior iliac. Bila dia start je cucuk tu, aku dah rasa peluh ni dah start keluar, jari-jemari aku ni dah memicit-micit badan aku dah, aku nampak pulak kaki pakcik tu macam menggeletar menahan sakit walaupun dia tak keluar suara. Aku tahu pakcik tu sedang menahan sakit. Dan tak semena-menanya, tetibe aku rasa pening kepala, rasa bilik tu berpusing-pusing, aku try tahan, tapi lepastu rasa macam tak boleh tahan dah, aku start la berjalan dekat akak tu, cakap yang aku nak pi toilet. Keluar je dari bilik prosedur tu, aku terus bukak mask, dan terduduk dekat satu kerusi depan kaunter. Depan kaunter tau. Ade doktor yang duduk-duduk menyembang kat situ. Masa tu peluh keluar dengan mencurah-curah walaupun kat situ tempatnya ber'ekon'. Serius mencurah-curah sampai menitik-nitik. Aku try letak kepala atas meja kaunter tu menahan pening sambil mengelap peluh. Dalam hati "Ya Allah, kenapa kau macam ni Syai?." "kenapa first day macam ni? Kenapa lemah sangat badan ni? Dahlah aku puase. 

Disebabkan lama la jugak aku duduk kat kaunter tu, ade sorang doktor tu tanye. " awak okay?" takkan la nak cakap tak okay  pulak kan, nanti kang kalau cakap jujur kang dah dia kata tengok BMA je pon dah nak pitam. Kepala ni dok berpusing nak cari alasan ape plak nak bagi kat doktor ni, tak lama pastu, aku tanye doktor tu, toilet kat mana. Sampai je kat toilet dengan rasa terhuyung-hayangnya, aku terus terduduk. lantaklah orang nak kata ape, tapi mase tu memang takde orang pon, jadi selamat sikitla. Ku urut-urut kepala ini, ku lap peluhku ini. Sambil bermonolog di dalam hati, macam mana aku boleh selemah ini? 

rasa macam setengah jam jugakla dok cuba bermuhasabah menenangkan diri. Then, bila dah rasa boleh berjalan balik, cuba tengok muka kat cermin. Perghhh.. pucat gila. Kat bilik patient tadi, nasib baik pakai mask so orang tak boleh nampak muka ni dah pucat.

Bila masuk balik bilik prosedur tu, ada dua ke tiga orang doktor kat situ sebab nampak macam ada problem dengan patient tu. Nampak doktor tu memulas-mulas 'gerudi' besar tu. Ya Allah.. tapi kali ni aku dah rasa kuat sikit so takde lah rasa pening lagi. 5 minit pastu prosedur dah habis, dah siap buat smear semua, akak tu ajak balik lab. Nasib baik dia tak marah tak tanya kenapa keluar masa tengah buat prosedur. Nasib baik jugak sebab sempat keluar dari bilik prosedur tu sebelum aku jatuh pitam. Makanya puase aku pada 2 ramadhan dah batal. T_T

Tapi, ade hikmahnya lah jugak bila dipikir-pikir balik, sebabnya aku baru tau yang aku memang tak boleh tengok benda2 ngeri macam tu. Bende ngeri bagi aku tapi mungkin tak ngeri langsung pada pandangan korang. Sejak tu , baru aku tau yang aku ni ada jiwa yang lemah. Allah!.

Cerita ape lagi ea..hmm

Haaa ni nak citer, dugaan first day ramadhan. MasyaAllah. Dah la tak sempat nak berbuka puasa dengan family 1 ramadhan tu, diuji pulak dengan kena pindah bilik ke blok E.. T_T. Petang sampai2 je bilik lama tu jugak, aku kemas sume barang aku masuk dalam bagasi, pindahkan barang2 tu dari tingkat 3 blok a ke tingkat 4 blok e yang atas bukit tu. MasyaAllah, penatnya tak taulah nak kata sampai malam tu tak boleh tido walaupon dah berjam-jam cuba lelapkan mata. Dapat tido pon takat tido-tido ayam camtu je. Aku ni dah lah tak boleh nak mengangkat barang-barang berat disebabkan masalah kesihatan. wuwuwu.. Dapat naikkan 2 barang ja pastu dok 15 minit rehat. Tu pon tak taulah berapa kali trip buat. 

Dapat rumate baru. Hihihi. jiran bilik sebelah yang dulu dah jadi roommate sementara untuk posting ni, tambah lagi satu roommate baru. Masuk hari ni dah dua kali pergi bazar dalam satu minggu. Harap-harapnya dengan kehadiran ramadhan kareem ni, duitku tidaklah mengalir laju seperti bulan-bulan yang sebelumnya. XD. Harap-harapnyalah.

hmmm.. nak cerita ape lagi ye.. banyak senanye tapi, tapi, macam malas pulak nak cerita. Cukup la tu kot takat ni. Hihi




Thursday, 22 May 2014

Pegang pada Syahadah.


Di mana ?
ke mana?
demokrasi yang indah
jalanan yang berdarah
menyaksikan syuhada

Dunia kau sepi
hilang kata ternanti
kau dengar dan fahami
rasa hati menangis

Engkau syahid hidupkan cintamu lagi
bangkitkan hati-hati lama mati
membela agama biar hancur luluh
demi masa depan indah generasi

Rabaah padamu mewangi kasturi
berguguran cinta menghadap Ilahi
janji Tuhan syurgamu menanti-nanti
kepulangan wira yang sejati

Bangkitkan hati-hati yang mati
membela agama suci ini
biarlah hancur jasadmu
demi masa depan generasi

musuh kau tutuplah cara bagaimana
cahaya Allah kan kembali bersinar
meninggikan syahadah mulia
hapus kebatilan seluruh makarnya

dunia yang lena
sudah lama tidur
bilakah terjaga kembali bertarung
sempurnakan titah agungkan kembali
dipersada Islam ke puncak tertinggi


-------

Kita tidak mampu pergi ke Palestin,
apa lagi untuk mengangkat senjata,
juga untuk syahid di sana
tapi kita punya perjuangan dalam ilmu
maka niatkanlah demi umat
moga dengan niat yang besar,
kita peroleh ganjaran yang besar.

cukup-cukuplah berjimba,
cukup-cukuplah bergelak-ketawa,
cukup-cukuplah dengan bersandiwara,
sedangkan keluarga kita di sana
berjuang untuk hidup,
sedang kita di sini sakan bergelak-ketawa,

Cukuplah!
sudah mula tiba masanya untuk kita tanya,
apa sumbangan kita?
kepada keluarga?
rakan?
negara?
Islam?



ini puisi untuk Rabaah,
Rabaah yang bersyahadah.


#suka dengar lagu ini sebab dia mengingatkan kita yang kita punya misi, mengingatkan tentang tujuan asal kehidupan di saat kehidupan saling berlumba-lumba mengejar 'title', pangkat kehidupan, tugasan seharian, dan tugasan kerja yang tak putus-putus.

minggu depan ade seminar, presentation, dua pulak tu, tajuk berat. Slide tak siap lagi. Buat satu tajuk, yang satu tajuk lagi tertinggal. Dalam masa yang sama, ade conass lagi, kene menghafal, faham dan buat nota lagi. Dalam masa yang sama, kene cari supervisor tuk final year project, kene approach lecturer padahal tak tau nak buat tajuk ape. Dah dapat tajuk, kene baca jurnal lagi. Adik pulak dah pergi jauh, dah tak dapat nak jumpa selalu. Kesian pula mama dengan abah kat rumah sebab dah tinggal berdua je. Jadi kene balik rumah. dah balik rumah pon hati tak tenang lagi sebab terpikir-pikir kerja kat UM. Dah balik UM dah kene struggle habiskan kerja yang tertinggal. Cuti sem ni tak dapat pulak  puase penuh kat rumah, raya pon empat hari je, tak dapat buat biskut raya dengan mama dah. Ade praktikal lagi kat hukm pulak tu, hari-hari kene pergi sana waktu office hour. Transport pon tak pasti lagi. Sambil praktikal kene baca jurnal lagi. Tup-tup dah masuk sem, dah kne start buat lab work, research proposal lagi . pastu grad, pastu masuk kerja, itupon kalau ade rezeki, dah kerja dah kene pikir pulak nak kawen bila. Family lagi.

Bukan nak mengeluh, cuma nak nampakkan yang hidup ni, kerja tak pernah berhenti, tak pernah putus. jadi, rasanya memang tak berbaloi untuk mengejar bende2 yang tak pernah putus ni. dan, tak tipulah, kadang-kadang terlepas jugak perkataan mengeluh, menyumpah seranah semua. Haha. Tak rase ke hidup macam tikus?.  cuba tarik nafas. Hembus. 

Ashhadualla ilaha illallah, wa ashhadu anna Muhammad Rasulullah.

Sahaja aku bersaksi bahawa tiada Tuhan selain Allah dan aku bersaksi bahawa Muhammad itu pesuruh Allah.  

Berhenti sekejap berfikir soal dunia. Tajdid balik niat. Dan ingat balik apa sebenarnya matlamat dan tujuan hidup. Baru sambung balik tugasan memasing dengan azam baru dengan niat Ibadah. 

"Tidak Aku jadikan manusia dan jin, melainkan untuk beribadah kepada-Ku"

[Az-Zaariyat : 56]




#Dah lama tak berblogging, rasa macam lepas dendam pulak meluah ape yang terbuku dalam hati kat sini.

#cukuplah takat ni

#yang penting, pegang pada syahadah.

#esok ade test

#assalamualaikum.

#Irdhana Ya Allah



Tuesday, 25 February 2014

Erti Hidup Pada Memberi

 Bismillahirrahmanirrahim..


'Saat melihat anak didikmu menjengkelkan dan melelahkan,maka hadirkanlah gambaran bahawa satu di antara mereka kelak akan menarik tanganmu bersama-sama menuju ke syurgaNya' 

Hari ni dapat lagi satu pengalaman baru, bilamana, dan entah bagaimana alhamdulillah seorang sahabat yang cantik molek baik hati mengajak den untuk participate dalam family TFTN alias Teach For The Needs. So, kebetulan salah satu program diorang dibuat berdekatan dengan UM. Kat mana? Sekolah Kebangsaan Bangsar berdekatan dengan Stesen LRT Kerinchi.

Patutnya hari ni kelas habis pukul 12, tapi disebabkan talk invited speaker agak panjang, kelas habis pukul 12.30. Pukul 1 patutnya kitorang dah kene ada di sekolah tu dah. Tak sempat nak lunch pon sebenarnye. Tapi takpe, tak kisah pon semua tu. Sampai je kat sekolah tu, satu hal lagi, mana nak cari makmal komputer. Tanye guard kat situ dia kata dengan konfidennya blok A Tingkat 1. Kami pon pergi la naik bangunan tu.  Tapi sebenarnya kat situ bukan makmal komputer tapi sebenarnye pejabat. Apakah? =_=. Pusing punya pusing then tanya cikgu kat situ rupa-rupanya naik lagi satu tingkat. Nasib baik sekolah tu kecik. 

Selain kitorang ade dua orang je volunteer yang ada. Husna dan Shuhada nama dia. Lepas dia bagi briefing pasal apa nak buat kat bebudak tu kitorang pon startla buat sesi 'taaruf' dengan budak-budak tu.

Pelik sangat-sangat, di tengah-tengah Kota Metropolitan Bandaraya Kuala Lumpur ni, masih ada lagi pelajar darjah 6 yang tidak tahu membaca, masih ada lagi pelajar yang tidak tahu asas mengira. Terkejut, pelik. Tapi alhamdulillah, katanya diorang dah ada peningkatan dari segi membaca.  Macam mana diorang nak periksa UPSR nanti agaknya. Tapi kan, diorang ni merangkak-rangkak membaca pon diorang ada facebook. Tak paham den!

Tapi memangla, kelas darjah 6 diorang pon ada 9 kelas, setiap kelas ada 30 orang pelajar. Cemanalah cikgu yang sorang tu boleh ajar 30 orang muris sekaligus. Den boleh try mengajar sorang je dalam banyak-banyak diorng tu. Pasal apa? pasal den bukannya cikgu betul. Hihihi..Nak handle belas-belas orang murid sekaligus tak reti den. Tapi diorang ni memang semangat betul nak belajar. Cumanya, kene tahanlah celoteh diorang tu. Kene sabar mengajar diorang.




Kita tak tahu yang sebenarnya dalam arus manusia yang semakin bijak pandai di bandar ni, masih ada yang memerlukan bantuan kita. So, rasanya tidak salah untuk menyumbang sedikit tenaga untuk mereka-mereka yang istimewa ini. :)

Tapi yang awkwardnya bila tersyasyul-syasyul menggelarkan diri sebagai cikgu. Sekejap akak, sekejap cikgu. Pasal diorang panggil den cikgu jadinya den pon gelarkan diri den cikgu.. Lulllzzzsss.. Perasaan tu best sangat-sangat sampai den tak reti nak describe cemana. Lagi satu den ada sorang je adik. Rasa bosanggg. 

Sesiapa yang berkelapangan tu jomlah join TFTN. Program ni bukan setakat mengajar je, korang nak masuk bahagian photografi ke ape ke, pon boleh..

Ni link dia..

Ilmu dan Ikhlas

Bismillahirrahmanirrahim..

Just nak share ape yang saya rasa penting dalam hidup sebagai seorang 'student'. Ni wrap up je, sebab larut malam dah ni.

1. Baca dan hayati kisah-kisah ulama, islamic scholar, dalam menuntut ilmu. 
    -Cari semangat dan kekuatan mereka dalam mencari ilmu.

2. Mujahadah (bersungguh-sungguh)
    -keluar dari zon selesa
    -Allah lihat usaha, bukan resultnya.

3. Fokus
    -sepertimana solat, belajar juga perlu kepada khusyuk (Fokus)

4. Jaga adab dengan ilmu.
    -nota perlu di letak di tempat yang sepatutnya
    -especially dah habis exam, nota jangan sepahkan, kalau taknak guna, bakar je.

5.Cari barokah dalam ilmu.
  -hormat kepada guru, lecturer
  -apa erti barokah?
   (ilmu yang disampaikan oleh guru/lecturer/murabbi meresap masuk ke dalam hati dan dengannya dapat          mendekatkan diri dengan Tuhan.)

6. Bangun Malam (Qiyam).
    -bab yang ni, paling susah la nak buat. Sape yang buat tu memang terer lah. Wa tabik spring sama lu. Hihi.     -pasal apa kene Qiyam? pasal waktu tengah malam lah Tuhan paling mendengar suara hamba-hambaNya.      Juga antara waktu mustajab doa. *senyum* Tapi, tu lah, nak bangun tu yang payah. Cikgu tyme sekolah pon memang pentingkan sangat soal qiyam ni. Tapi saya je yang malaih tahap tujuh petala.
    -paling kurang tu, bila terbangun tengah-tengah malam kalau tak mampu nak buat solat ke,  at least,               atleeeeaaaasssttt kita doa, kita minta pada Tuhan supaya dipermudah jalan kita dalam menuntut                     ilmu, nak doa bende lain pon boleh, asalkan bende yang membawa kepada kebaikan dunia dan akhirat.         ecewwahh...Nak doakan kebahagiaaan saya pon boleh.. hihihi..

7. Jauhkan dari maksiat.
   - maksiat ni luas skop dia. Tapi.. especially bagi makhluk ciptaan Allah yang paling cantik ni (women), 
   aurat tu lah bab paling susah nak jaga. *Confession*. Pasai apa? Pasal bende tu leceh, semua nak kene       tutup, nak kene longgar, nak kene labuh. Rimass, panasss, lecehh, hah,.. apa lagi?..keluarkan, keluarkan......
- Tapi apa benda yang menyebabkan Islam itu indah kan, pasal benda yang cantikla kene tutup serapi-rapi mungkin. Rimaihh, panass semua tu kene sabarlaah, sebab setiap titik peluh tu ada pahalanya kalau kita niat menutup aurat kerana Dia. :') Tapi kalau dah biasa, takde hal lah bende tu. 
- So, apa kaitan aurat dengan ilmu?. Kaitannya... Ingat kisah Imam Syafi'e? Kisah yang beliau lupa hafalannya disebabkan terlihat aurat wanita? Pikir-pikirlah sendiri.

8. Doa
-Ni bende yang penting jugak lepas dah buat semua usaha tu. Hmmmm.. Bak kata orang arab, Dua' silahul mukmin (Doa itu senjata mukmin). 
-Kalau penat ke, rasa nak give up ke, Doa!, Takut? Doa! Tak ingat? Doa!

9. Ikhlas dalam berilmu.

10. Sampaikan Ilmu.

11. Manfaatkan ilmu untuk Islam.


Alhamdulillah, setakat ni je lah yang termampu. Moga ada manfaatnya untuk kalian yang membaca.

My dear Syai,
I wrote all of these to you so that you can remember and apply them in your life. You really need them in time of needs and when you feel 'futur'.



"Barangsiapa yang menuntut ilmu, Allah akan mempermudah baginya jalan ke Syurga'



Isnin,
25/2/2014,
1.05am.

(assalamualaikum)...genitee!! 



Thursday, 6 February 2014

Tidak Bertajuk ?

Terasa mahu menulis sesuatu.

Tapi, tak tahu topik yang bersesuaian.

Dah makin tua, makin kurang bercakap, juga makin kurang berblogging.

Anda apa khabar agaknya?

Moga sentiasa dalam peliharaanNya.



#sekadar melepas rasa rindu