Tuesday, 23 June 2015

Kau pergi~

sedih..

mula-mula tak rasa sedih pun, tapi hari tu tetibe tergerak hati nak tanya..

.. majdah balik bila?..
.. balik esok..
...esok?.. cepatnya?..
..ye la.. esok..
.. bila?.. pagi?..
..a'ahh..

lepas tu la rasa macam dah sedih, sedih yang sayu, tapi tak keluar air mata pun.

sebelum ni selalu usik-usik manja kat dia, lepas ni dah tak boleh dah,
selalu bahan amik gambar dia berselubung dengan selimut masukkan laptop dlm selimut sebab nak buat ala-ala macam mini gsc, sekarang dah tak bleh bahan dah.
selalu acah-acah tarik rambut dia, sekarang dah tak boleh dah..
selalu amik gambar tyme dia tidoq, sekarang dah tak boleh dah..
yang selalu kejut kita kalau nak bangun awal, sekarang takde dah,
yang selalu masuk bilik tak dengar bunyik, tetibe tercongok belakang pintu sampai rasa nak gugur jantung sebab terkejut, sekarang dah takde dah,
yang teman kita tengok citer kartun Big Heroes sampai menangis ketawa sebab kelaka sangat..sekarang takde dah..


sedih kot..

balik bilik biasanya ada majdah dok tengah lena tidoq tetengah bilik, sekali tadi balik bilik dari solat terawih, bilik kosong, katil majdah kosong.. sayuuuuu

tapi bila difikirkan balik, dalam dunia ni takde benda pun yang kekal menjadi milik kita, semuanya pinjaman dari Tuhan. Bestfriend pon adalah salah satu pinjaman. Nak taknak kena redha.   Macam dalam lagu raihan tu.. raihan ke?.. tak ingat.

Mana milik kita?
Tidak ada milik kita
Semua yang ada
Allah yang punya..~~


Dan saya bersyukur dapat kawan yang sangat baik seperti beliau.
May the best be with you roommate.
May Allah bless you roommate fiddunya wal akhiroh,
Semoga nanti jadi isteri kepada ehem ehem dan ibu yang solehah kepada anak2 nanti..



ikhlas dari rommate kesayanganmu..
nak cakap depan2 hang, aku malu.. jadi aku tulis kat blog je lah.. hahaha, walaupun hang tak baca blog aku... hahahahahahahahahahaha...hmmmmm.. tak sangka rupa-rupanya aku sayang kat hang.. hahahahah





Tuesday, 16 June 2015

Something I can see from her.

Post ni sempena memenuhi request dari beliau. XD

Saya sebenarnya tak berapa pandai nak mengarang mengenai orang. Tapi, apa salahnya mencuba kan?.. kahkahkah..

okay, macam mana nak start?..

saya sebenarnya dalam diam-diam saya, banyak sebenarnya yang saya belajar dari beliau. Maksudnya, saya banyak memerhatikan beliau dan me 'reflect'kan apa yang saya perhati dari kehidupan beliau dengan cara kehidupan saya. Dan sebenarnya, banyak kelebihan beliau yang tidak ada dalam diri dan kehidupan saya. 

Saya tak pernah jumpa seorang rakan pun yang sejujur beliau. Betul. Tak tipu. Macam mana nak explain eh?.. Macam ni , dia bagi apa yang dia ada pada dia, dan kita pon bagi apa yang ada dekat dia. Hahahahaha.. ape benda aku cakap ni? Maksudnya takde selindung2, takde agenda apa-apa. 

Saya sebenarnya tak berminat dengan manusia-manusia yang suka mengambil kesempatan. Contohnya, kita bersungguh-sungguh nak kawan dengan dia, share segala cerita suka-duka kehidupan kita, up and down kita, tolong dia masa ssusah dia, tapi last2 dia pi tinggal kita macam tu je, macam kita tak pernah ada apa-apa yang di share, bila jumpa balik dia react dengan kita macam kita ni stranger pada dia, macam dia tak pernah kenal kita, pastu dia pergi kawan dengan orang lain dan tak pernah tegur kita pon kalau kita tak tegur dia dulu. Padahal dulu share makanan sama-sama, share stories sama-sama. Saya rasa orang macam ni tak jujur. Tak jujur dalam bersahabat. Saya tak suka dengan short term friendship macam ni. 

Macam love story pon ada jugak kan?.. lololollll..

Tapi entahlah, saya jenis yang macam tu. Lepas tu, saya dah mengambil pengajaran lah daripada pengalaman saya tu supaya jangan percaya sangat dengan orang luar. Kena kenal dulu orang tu macam mana, lepastu baru kita boleh share segala benda. Hahahahahaha. Tak nak dah rasa dikhianati. Kah kah kah. 

Okay, post ni pasal beliau, bukan pasal saya. Hahahaha.. Bila dah kenal dengan beliau ni, saya dapat balik apa yang saya nak. Kawan yang jujur. Selalu bagi pendapat yang sejujurnya. Kalau baik cakap baik, kalau buruk cakap buruk, dengan cara yang berhikmah. Alhamdulillahlah, saya bersyukur sangat sebab dapat kenal dan bersahabat dengan beliau.

Lagi satu, ssaya bersyukur sangat sebab dari beliau saya dapat tahu apa yang saya kurang dari sudut family saya. Terutamanya dari aspek komunikasi dan dari segi memahami. Sekarang saya baru tahu, pentingnya sifat memahami dan sifat keterbukaan dalam sesebuah keluarga. That makes everybody in the family feel appreciated dan rasa bebas. Kadang-kadang kita ni hidup je sebumbung tapi hati lain-lain. Disebabkan kurangnya komunikasi dan saling berkongsi antara satu sama lain. Mengapa kurangnya komunikasi?.. Disebabkan kurangnya sifat memahami dan sifat terbuka antara ahli keluarga.  contoh perbualan dalam keluarga, ni contoh je tau, takde kaitan pon dengan family saya:

Situasi 1


A: Belajar okay?
B: Tak.
A: Kenapa? Ni mesti berkawan dengan sesapa entah. Siapa kawan kamu ni?.. ( Si A terus melontarkan pelbagai andaian yang tak betul)
B: (Apa yang si B mampu lakukan hanyalah berdiam diri demi tidak mengeruhkan lagi keadaan.)

Perbualan terus tertutup.



Banyak lagi sebenarnya yang nak dihuraikan mengenai beliau, tetapi masa tidak mengizinkan. Btw, siapa beliau itu?..


Biarlah rahsia.