Skip to main content

Posts

Showing posts from November, 2014

Apa Rasanya Menjadi Buta?

Ini kisah petang tadi, di mana kami satu kelas dengan lecturer sekali menjadi Si Buta. 
Pengalaman sebagai seorang buta bermula apabila kami dibahagi-bahagikan mengikut beberapa kumpulan. Jadi saya masuk dalam kumpulan yang ketiga. Kami diminta untuk menanggalkan spec, jam, phone, beg dan semua harta benda di luar tempat tu sebelum masuk. Kemudiannya diberikan walking stick setiap seorang as a personal assistant. Sebelum memulakan journey, kami di beri beberapa rules:
1. There are many doors inside there, but don't open it, (Masa dia cakap first rule ni, aku dah start terbayang dalam tu mesti ada rumah hantu, My God !!!) 2. There are some real things in there, you can touch, smell but don't taste it ( Statement ni buat aku terbayang ada katak ka, ular ka, cacing ka dalam tu...yewwwwww) 3. Inside there, listen only to Eric's voice, not others. ( Ni mesti ada distractions nanti)
Apa lagi, aku dengan Faizah, Mira kecik, Ros pon dah start gelabah pegang tangan sesama, dengan …

Dari Pandangan Hamba

بسمالله الرحمن الرحيم 

 Pada suatu petang yang cerah, ada sebuah keluarga di mana si ibu sedang tekun menyulam kain di tepi rumah. Si anak pula sedang leka bermain di halaman rumah sambil diperhati oleh ibunya tadi. Sedang asyik bermain bersama teman-temannya, si anak kehairanan melihat si ibu yang dari tadi tekun menyulam, lalu si anak menghampiri ibunya.
"Mak, mak buat apa ni?" tanya si anak
"Tiada apa-apa, kamu pergilah sambung main." Jawab si ibu.
Si anak tadi sambung meneruskan permainan. Setelah letih bermain, si anak menghampiri lagi ibunya, bertanyakan perihal yang sama.
"Mak buat apa ni?"
Sambil melihat kain sulaman itu yang berserabut dari bawah kain itu.
"Mak tengah menyulam. Kamu pergilah main lagi."
 Lalu si anak bermain lagi, setelah beberapa lama kemudian, si ibu memanggil anaknya.
"Kamu nak tengok tak apa yang mak buat tadi?" tanya si ibu
"Nak. Mana dia?"
Lalu si anak melihat kain sulaman ibunya tadi dari pandangan…