Skip to main content

Bagai Angin Lalu.

Cuti.

Adalah satu benda yang sangat berharga sejak sudah mula bekerja. Pantang cuti, mesti keluar mencari 'angin' baru selepas penat seminggu mencurah tenaga yang bukan sedikit di tempat kerja. Patient samples yang tidak pernah sedikit diterima mewajibkan kami untuk berlari-lari di dalam lab bagi mengejar masa, dan permintaan doctor yang 'urgent'. Pernah juga terdetik, rakyat Malaysia ni cuba sekali berhenti sakit, bagi kami cuti. Cukup mustahil untuk menghadapi keadaan yang dibayangkan ini.

Destinasi wajib apabila keluar berdua adalah Nu Sentral, Waroeng Ayam Penyet. Amiralah yang selalu meneman, itupun bila kebetulan bercuti pada hari yang sama. Tetapi, hari itu adalah hari yang luar biasa. Sedang kami menunggu train untuk balik ke rumah, seperti biasa kami duduk di bangku platform sambil bercerita apa sahaja. Tidak puas bercerita, kami biarkan beberapa train berlalu sampai kami puas menghabiskan cerita masing-masing. Yup, we got plenty of time, especially when we work PM shift the next day.

Sedang asyik bercerita, kami didatangi seorang wanita melayu pertengahan umur. Ramah lagaknya, terus mendekati kami bagaikan sudah lama kenal.

' Adik boleh paham cakap orang putih kan/, tolong bacakan mesej dalam phone makcik ni, makcik tak bawak cermin mata la hari ni'- sambal menghulurkan telefon bimbitnya kepada saya.

Rilek betul makcik itu menghulurkan telefon bimbitnya kepada kami, tanpa sebarang keraguan yang mungkin kami ini akan membawa lari phone beliau. saya pun membaca mesej itu. Broken English. Macam bukan local Malaysian. Lama saya cuba menghadamkan intipati mesej tersebut, mesej yang susah untuk diterjemahkan, susah untuk di beritahu kepada makcik tersebut. Tidak mampu saya memberitahu apa mesej tersebut. Takut luka hatinya. Mesej yang berat. Tetapi makcik tersebut amat bersungguh menyuruh saya memberitahu sahaja apa maksud mesej tersebut. Saya tidak mampu. Lalu saya menghulurkan telefon bimbit tersebut kepada Mira. Biar dia sahaja yang memberitahu. Mesejnya berbunyi lebih kurang begini...

' I tought you married now. I will try to forget you, May Allah bless your life.............'

panjang lagi sebenarnya, tapi saya dah tak ingat. Sedih bukan, bagaimana mampu saya menyampaikan mesej ini kepada orang yang tidak saya kenal. Marahkah dia/, sedihkah dia/.. selepas memberitahu intipati mesej tersebut, nasib baiklah makcik tu cool je. Bukan itu sahaja, dia bahkan menunjukkan kepada kami gambar dan video anaknya yang sudah meninggal dunia, karam di dasar lautan ketika mahu memancing bersama seorang lagi rakannya. Karam dan hilang tak dijumpai. Makcik tersebut terus bercerita melayan satu persatu persoalan kami, maklumlah orang tak kenal.  Sedih betul kisahnya, tak terucap kami dengan kata-kata. Diam seribu bahasa. Tetapi, sedikitpun makcik tersebut tidak menunjukkan perasaan sedih. Tenang sahaja bunyinya.

Train sampai...

'oklah, makcik nak balik dah ni, korang taknak balik ke/'
'takpelah makcik, makcik pergi dulu, kami naik tren lepas ni je.'

kami menghantarnya dengan senyuman, senyuman yang penuh persoalan. Ia bagaikan sebuah kisah seluruh kehidupan singgah dan berlalu sekelip mata.

Seteruk-teruk kisah hidup kita sekalipun, ada lagi kisah hidup orang lain yang lebih teruk, tetapi mereka pilih untuk terus tenang, menerima takdir yang telah ditentukan dan move on.

Kita?



sumber- atas ihsan google








Comments

Popular posts from this blog

Lihat Dengan Mata Hati

Ohayo !!!
Konichiwa !!!
Oyasuminasai !!!
eh, Assalamualaikum..^^
Rindu saya tak?..wahaha..jangan tipu, saya tau anda semua rindu saya kan kan kan ?
Maaflah sebab membuat blog saya ni berhabuk sikit, disebabkan ketiadaan emosi dan selera maka blog ini ditinggalkan kesepian.
Ada tiga benda yang kalau dilihat kita akan dapat pahala: melihat wajah ibu bapa (p tengok sekarang, koi malu nak tengok depan-depan sebab tu koi tengok curik-curik je)melihat kaabah (tengok kat tv pon boleh)melihat laut ( jom pi picnic!!!)  Saya rasa pelik, macam mana tengok laut leh dapat pahala?..sebab kalau nak diikutkan dengan arus modenisasi sekarang ni, makin tambah dosa adela dengan tengok orang couple2..tengok orang pakai tak cukup kain..ye la kan kat tepian laut kan banyak orang speses cenggini. wuhuhu..
Ok, jawapannya, dengan melihat laut, kita boleh  berfikir tentang kejadian alam.


Bila tengok laut terbentang luas depan mata....
         Ya Allah, luasnya laut ni, macam tak de penghujung..macam mana lah ora…

Dah Banyak Kali Saya Cakap

Ada beza antara kaca dan permata. Cewahh, tetibe je. Ye, betul! dua-duanya nampak serupa, tapi kalau kita perhati dan teliti dengan bantuan lens ataupun mikroskop 40x magnifier, 100x, kalau tak nampak jugak, mintak sikit minyak masak mak awak kat dapur tu, letak sikit kat slide awak tu..Eheh, pasti kita nampak ada perbezaannya. Yang permata, nampak berkilau-kilau tapi yang kaca , ianya pudar, kosong.
Tapiiiii, ini bukan hikayat kaca mahupun permata. Jauh sekali mengenai lens ataupun mikroskop. Cumanya, acapkali makhluk yang bergelar manusia suka menghakimi manusia yang lain. 
Situasi semasa solat jemaah.
A:  awak sekolah agama ea dulu?
B: a'ah
A: awakla jadi imam.
B: huh?
Kenapa selalu sahaja budak yang memegang title "sekolah agama" di anggap lebih  alim berbanding dengan yang tidak sekolah agama? Padahal sama je , sama-sama belajar fardhu ain.  Cuma, ada la kelebihan sedikit pada budak "sekolah agama" sebab diorang ambil Sijil Menengah Agama (SMA). Mereka ken…

Apa Rasanya Menjadi Buta?

Ini kisah petang tadi, di mana kami satu kelas dengan lecturer sekali menjadi Si Buta. 
Pengalaman sebagai seorang buta bermula apabila kami dibahagi-bahagikan mengikut beberapa kumpulan. Jadi saya masuk dalam kumpulan yang ketiga. Kami diminta untuk menanggalkan spec, jam, phone, beg dan semua harta benda di luar tempat tu sebelum masuk. Kemudiannya diberikan walking stick setiap seorang as a personal assistant. Sebelum memulakan journey, kami di beri beberapa rules:
1. There are many doors inside there, but don't open it, (Masa dia cakap first rule ni, aku dah start terbayang dalam tu mesti ada rumah hantu, My God !!!) 2. There are some real things in there, you can touch, smell but don't taste it ( Statement ni buat aku terbayang ada katak ka, ular ka, cacing ka dalam tu...yewwwwww) 3. Inside there, listen only to Eric's voice, not others. ( Ni mesti ada distractions nanti)
Apa lagi, aku dengan Faizah, Mira kecik, Ros pon dah start gelabah pegang tangan sesama, dengan …